De hele wereld ondervindt de gevolgen van het coronavirus. Ook de biologische sector wordt niet gespaard. Hoe staat deze sector er voor in deze bijzondere tijd? Boerenbusiness brengt de situatie in kaart.
Dat consumenten massaal producten aan het hamsteren zijn, blijft ook in de biologische sector niet onopgemerkt. Jan Groen, CEO bij Green Organics, ziet vooral de vraag naar groente en fruit sterk toenemen. Het bedrijf levert biologische aardappelen, groente en fruit aan supermarkten, de verwerkende industrie en toeleveranciers door heel Europa. Volgens Groen neemt vooral de vraag naar groente en fruit in Nederland enorm sterk toe. Opmerkelijk is dat het bedrijf de trend al 2 weken ziet.
Lockdown
De invloed van het coronavirus op de biologische sector is direct zichtbaar als gevolg van korte lijnen in de keten. Toch is er geen reden voor paniek, stelt de topman van Green Organics gerust. "Voorlopig ontstaat er geen tekort aan biologische producten in Nederland. We zijn een exportland en de voedselvoorziening voor eigen land is goed en snel geregeld", zegt Groen.
Niet alleen de binnenlandse vraag, maar ook de export ondervindt de gevolgen van het virus. In steeds meer Europese landen wordt een 'lockdown' ingevoerd. Zo ligt het openbare leven in bijvoorbeeld Frankrijk sinds dinsdag stil. Franse inkopers maken zich dan ook zorgen of ze de bestelde producten wel binnenkrijkgen. Dit is ook het geval in andere gebieden in Europa zoals Scandinavië, waar scholen vorige week al gesloten werden.
Nu steeds meer landen 'op slot' gaan heeft dit grote consequenties voor de export. De uitvoer gaat een versnelling lager, versproducten blijven binnen de landsgrenzen staan en kunnen geen kant op. Een voor de hand liggende optie is dat deze producten naar supermarkten in Nederland gaan. Mede hierdoor ziet de sector op korte termijn geen tekorten in Nederland ontstaan.
Explosieve vraag naar melk
Ook de biologische afzetcoöperatie Eko-Holland ziet het effect van het coronavirus goed terug in de supermarkt. Door het hamsteren is er momenteel een enorme vraag naar de biologische zuivel van Eko-Holland. Met name de houdbare variant gaat als warme broodjes over de toonbank. Er wordt daarom ook volop gewerkt om de supermarkten te blijven voorzien van producten.
"De sluiting van horecagelegenheden is een mogelijke oorzaak voor de verder toenemende vraag naar zuivel", zegt René Cruijsen, voorzitter bij Eko-Holland. "Nu veel Nederlanders thuis blijven wordt er meer zuivel gedronken. Consumenten nuttigen dit vaker thuis dan in een restaurant, wat een verklaring van de toenemende vraag kan zijn", aldus Cruijsen.
Onzekere toekomst
Niemand weet precies hoe de situatie zich gaat ontwikkelen en het is de vraag hoe lang het hamstergedrag van consumenten aan zal houden. Ook Eko-land kan alleen maar speculeren als het gaat om verder vooruit kijken naar de markt. "De voorraadkasten moeten toch een keer vol zijn, als dat gebeurt kan dat er ook voor zorgen dat er straks een overaanbod ontstaat in de markt, maar nogmaals, dat is speculeren", zegt Cruijsen.
Slagerijen normaal
In de slagerijen van de Groene Weg (Vion) is de situatie momenteel nog normaal. De voedselvoorziening gaat gewoon door en dat geldt ook voor de aanvoer van biologisch vlees. Ondanks de grotere vraag naar vlees, ziet de vleesindustrie dat er geen tekorten ontstaan in een exportland als Nederland. De restaurants in Nederland en ook in veel andere EU-landen zijn gesloten. Dit kan invloed op de consumptie hebben, maar een voorspelling hiervoor is lastig.
De verwachtingen voor komende weken zijn onduidelijk, ook wat betreft de marktprijzen. Er is veel volatiliteit in de markt, Vion geeft aan liever meer stabiliteit in de markt te zien.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.