Agrifoto

Nieuws Voorjaarswerk

Na uien en bieten nu ook aardappelen de grond in

6 April 2020 - Erik Colenbrander - 1 reactie

Ondanks de grote onzekerheid die de coronacrisis veroorzaakt, lijkt op het land weinig aan de hand. Als het een beetje meezit kan na komend weekend de beregening ook weer even stoppen.

In het hele land barst deze week het aardappelteeltseizoen los. Ook in de Veenkoloniën is het poten van zetmeelaardappelen begonnen.

 

Voor zetmeelaardappeltelers is de bouwplanafweging minder onzeker dan voor fritesaardappeltelers. Sommigen hebben in de hoop op betere tijden het poten van aardappelen gestart. Hoewel na na 2 volle weken overleg nog steeds niet bekend is of er een fritesaardappelregeling komt, en zo ja met welke inhoud. Dat veroorzaakt grote onzekerheid over juiste invulling van het bouwplan.

Daarmee vergeleken vallen de zorgen over een gebrek aan vocht in de bovenlaag van de bodem in het niet. Want op veel plaatsen moeten er uien en bieten beregend worden om te voorkomen dat het kiemen te lang op zich laat wachten.

 

Het KNMI berekent in het paasweekend circa 5-10 mm buiige regen. Maar het is nog erg vroeg om de precieze neerslaghoeveelheid te berekenen. Sowieso is dat één van de moeilijkste bezigheden voor meteorologen: de precieze neerslaghoeveelheden in een buiig en relatief warm weertype voorspellen. Dat met de start van het groeiseizoen en de toenemende verdamping ook het buienseizoen weer op gang zal komen, is zeker. Mogelijk zijn komend Paasweekend de eerste 'zomerse' buienwolken van 2020 te zien.  

Paasbuitjes

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
jpkievit 7 April 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10886579/na-uien-en-bieten-nu-ook-aardappelen-de-grond-in]Na uien en bieten nu ook aardappelen de grond in[/url]
Coronjaar 2020 is veel belangrijker om een behoorlijke afzet garanties te verkrijgen telen onder kostprijs is zinloos .normale markt werking is onuitvoerbaar willen de ah aldi ldll en superunie de duurzaamheid die ze preken nu maar is om de telers te ondersteunen we wachten rustig af
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
akkerbouw noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden