Shutterstock

Nieuws Countus Akker Index

Akkerbouwinkomen maakt vrije val

7 April 2020

De Countus Akkerbouwindex over de maand maart toont duidelijk de enorme impact die een wereldwijde pandemie met COVID-19 heeft gehad op deze sector. In 4 weken tijd verloor de Index bijna 15 punten, waardoor de laagste stand sinds oprichtingsjaar 2004 werd bereikt.

Alleen in augustus 2004 – het jaar van oprichting – noteerde de Countus Akkerbouwindex nog lager. Het resultaat komt begin 2020 nog lager uit dan in het dramatisch slechte aardappeljaar 2017. Toen noteerde de Index op zijn laagste punt een koers van 59.5 punten.

Aardappeltermijnmarkt
De reden voor deze beweging moet worden gezocht in de koers van het aprilcontract op de aardappeltermijnmarkt. Op 2 maart noteerde de beurs in Leipzig een prijs van €13,60 per 100 kilo aardappelen. In de 2 weken daarop daalde deze koers tot €4,50, om vervolgens kortstondig te stabiliseren. De bodem werd eind maart bereikt met een prijs van €2,70.

Dit is nog lager dan de bodem in 2017, toen een prijs van €4,20 werd bereikt. In 2004 lag het dieptepunt op €3,65. De situatie van voorjaar 2020 is dus uniek. Begin april daalde de koers zelfs nog verder. Het aprilcontract voor 2021 is wel gestabiliseerd. Deze noteert nu stabiel rond de €12,00 per 100 kilo.

Stijgende prijzen voor uien en tarwe
Het is opvallend dat de andere ingrediënten van de Akkerbouwindex in maart juist hogere prijzen noteerden. Uiensorteerders en verpakkers begonnen product te hamsteren, wat een nieuwe koopgolf inluidde. De Emmeloordse notering voor 30-60% grof steeg met €2 tot €16 per 100 kilo.

Ook de Europese voertarwenotering nam half maart toe, nadat hij eerder nog in moest leveren. De prijs ging van €186 naar €207 per ton. Een prijsniveau dat sinds half januari niet meer was bereikt.

Hoe verder?
Is de gifbeker leeggedronken of kan de Index nog verder dalen? In deze hoogst onzekere tijden is die vraag onmogelijk te beantwoorden. Het is vooral de aardappelsector die zeer donkere dagen kent, nu de vraag naar eindproduct vanuit de horeca en evenementen volledig is weggevallen. Een hogere thuisconsumptie compenseert deze bij lange na niet. Het is daarmee eerder de vraag hoe lang deze situatie de markt blijft domineren. De gehele sector probeert hier antwoorden op te vinden.

Tegelijkertijd liggen veel bewaarplaatsen nog vol fritesaardappelen en komen er zelfs nog goede aardappelen uit de grond, die afgelopen herfst niet konden worden gerooid. Dit product moet een plek zien te vinden en de telers hopen op financiële compensatie vanuit de overheid.

Hamstergedrag
De wereldwijde granenmarkt heeft een opleving meegemaakt door hamstergedrag van afnemers, zoals fabrieken voor diervoeders, pasta’s en dergelijke. Droge groeiomstandigheden in Europa en de Zwarte Zee-regio beginnen een steeds krachtiger geluid op de markt te maken. Op de korte termijn vaart de koers van tarwe hier wel bij. Ook de uiensector toont zich vooralsnog stabiel. De factor export zorgt daar onder andere voor onzekerheden.

Dit is de laatste uitgave van de Countus Akkerbouwindex. Vanaf volgende maand wordt de maandelijkse akkerbouwbarometer gepubliceerd onder de naam Boerenbusiness Akkerbouwindex.

boerenbusiness.nl

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappel- en granenmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen.
In tijden als deze houden we je graag op de hoogte van objectieve en transparante marktinformatie, aangevuld met heldere prijzen en noteringen. Daarom haal je deze maand meer uit jouw gratis Boerenbusiness Account. Je krijgt van ons in de maand juli 10 gratis premium-artikelen cadeau. Meld je aan
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Nieuws Inkomens

Duitse boer ziet inkomen fors dalen

Nieuws Akkerbouw

NAV: Akkerbouw de dupe van landbouwplannen

Achtergrond Economie

Groot deel inkomen boeren uit directe betalingen

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief