Shutterstock

Nieuws Coronacrisis

Land- en tuinbouw wordt niet meer wat het was

16 April 2020 - Erik Colenbrander - 8 reacties

Rabobank verwacht dat er door de coronacrisis fundamentele veranderingen optreden in het wereldwijde eetpatroon en de zelfvoorzieningsgraad van landen in voedsel, en de daarmee samenhangende exportafhankelijkheid.

De robuustheid van logistieke ketens zal meer worden gewaardeerd in een tijd waarin een Europese of wereldrecessie onontkoombaar lijkt, zegt Rabobank. 

Retail hapert amper
Rabobank constateert dat van alle sectoren in de voedselketen waarin de bank actief is, de retail food sector het minst te lijden zal hebben van de gevolgen van de coronacrisis. In het tweede kwartaal van dit jaar wordt gerekend met een lichte omzetdaling en ook in het derde kwartaal zal de omzet van de supermarkten waarschijnlijk niet meer groeien.

8

procent

werkloosheid verwacht Rabobank

Maar dit valt in het niet tegen de verwachte negatieve omzetcijfers bij de primaire producenten. Temeer daar de supermarkten tot nu toe door de coronacrisis ten koste van de horeca juist een hogere omzet boeken.

Melkveehouderij derde kwartaal
Met name in de sierteelt en de tuinbouw maar zeker ook in de akkerbouw vallen harde klappen, constateert Rabobank. De melkveehouderij moet vooral in het derde kwartaal van dit jaar vrezen voor significant lagere omzet. De varkenshouderij en de pluimveehouderij nemen een tussenpositie in qua omzetdaling in de voedselketen.

Werkeloosheid 8%
Rabobank verwacht dat de werkeloosheid zal oplopen naar 8% . De onzekerheid over de duur van de corona-maatregelen maakt het lastig om de lange termijn effecten voor de verschillende sectoren in de voedselketen goed weer te geven, vooral voor de sectoren die erg sterk internationaal georiënteerd zijn.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
8 reacties
arie 16 April 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10886730/land-en-tuinbouw-wordt-niet-meer-wat-het-was]Land- en tuinbouw wordt niet meer wat het was[/url]
De Rabo bank is al jaren niet meer wat het was.
mathilda 16 April 2020
Rabo?
Iedereen uit mijn grote omgeving is zich nu bewust van de Nederlandse boeren en beseffen dat wat zij leveren beter is dan junkfood.
Dat is een ondergrondse wave die ik nu contateer.
Zo, geef de moed niet op.!!!
mathilda 16 April 2020
Rabo?
Iedereen uit mijn grote omgeving is zich nu bewust van de Nederlandse boeren en beseffen dat wat zij leveren beter is dan junkfood.
Dat is een ondergrondse wave die ik nu constateer.
Zo, geef de moed niet op.!!!
Goffried 16 April 2020
Rabo is veel te negatief. Mensen moeten eten en drinken, daaraan kan worden voldaan. Mensen gaan nu al gezonder eten, minder vette hap.
gewone boer 16 April 2020
onzekerheid over de duur van de corona-maatregelen maakt het lastig om de lange termijn effecten voor de verschillende sectoren in de voedselketen goed weer te geven
al wisten precies tot welke maatregel waneer duurt dan nog zijn de efecten niet te voorspelen
Jan de bruin 17 April 2020
Raar artikel het valt niet te voorspellen hoe hé het met de boeren en tuinders gaat financieel het is net als het weer het verandert constant
En ze zei in heel belangrijk
Jan kievit 17 April 2020
Zorg eerst maar is dat er voldoende water om de gewassen te laten groeien veel betaald aan waterschapslasten wie krijgt zijn kosten terugbetaald of zitten al die zeerbelangrijke bestuurders graag op het pluche
Janus 18 April 2020
Voorbode collecte.

Nu is het wachten op de plannen welke de Rabobank lobbyist door regerende Haagse nieuwslezers voor laat lezen, verzonnen stikstofnormen waren blijkbaar onvoldoende om de boer te overtuigen dat hij zijn land moet verkopen als natuurgebied voor nieuwbouwplannen op het bureau van Rutte.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
akkerbouw noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Analyse Rabobank

Carbon nieuwsbrief Rabo valt fout bij boer

Nieuws Jaarcijfers Rabobank

Boeren vragen nog minder krediet aan bij Rabobank

Interview Alex Datema

Zonder duurzaamheid geen financiering bij Rabobank

BB TV Daniëlle Duijndam

Stijging melkprijs neemt margedruk niet direct weg

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden