Shutterstock

Inside Aardappelen

Duitsland oogst eerste vroege aardappelen

13 Mei 2020 - Jeannet Pennings

De eerste vroege aardappelen uit Duitsland zijn geoogst, in de deelstaat Nedersaksen. De Europese markt voor tafelaardappelen is stabiel. Het aanbod nieuwe, vroege aardappelen is in sommige regio's schaars en dat heeft impact op de prijs.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Samen met de regio Pfalz is Nedersaksen het belangrijkste teeltgebied in Duitsland voor nieuwe aardappelen. De lichte zandgrond in de regio warmt snel op. De telers in Burgdorfer Land, ten noordoosten van Hannover, waren er dit jaar het vroegst bij, zo meldt Proplanta. De geoogste nieuwe aardappelen zijn op een windgunstige helling onder vliesdoek geteeld. Vanwege hun korte houdbaarheid worden de aardappelen voornamelijk regionaal afgezet.

Door de coronacrisis was de vraag naar tafelaardappelen in maart aanzienlijk gestegen. Mede daardoor drogen de voorraden in heel Europa op en dat maakt de weg vrij voor vroeg, nieuw aanbod. Marktanalisten melden dat vooral Egypte als exporterend land daarvan profiteert. Maar ook vanuit Europa komt het zeer vroege aanbod mondjesmaat op gang.

Minder uit Spanje en Italië
Eerder bleek al dat de Spaanse oogst lichte vertraging heeft opgelopen en dat er vanuit Spanje naar verwachting minder vroege aardappelen geëxporteerd worden. Ook in het zuiden van Italië zijn de opbrengsten van vroege aardappelen beneden gemiddeld. Regenval, weinig zon, kou en zelfs vorst teisterden het groeiseizoen en het gewas. Dat zorgt voor minder aanbod en kwaliteitsverschillen.

Telers in Italië ontvangen hierdoor hoge prijzen voor af aardappelen, uiteenlopend van €38 per 100 kilo voor kleine aardappelen tot €65 per 100 kilo voor goede kwaliteit. In de regio Napels zou de zeer vroege aardappeloogst zelfs 30 tot 40% lager liggen dan vorig jaar. Dat resulteert in ongebruikelijk hoge prijzen voor de regio: €40 per 100 kilo.

Groothandel profiteert
Enige schaarste in het aanbod in combinatie met een goede vraag verklaart het optimisme in de tafelaardappelmarkt. In tegenstelling tot de fritesproductie is de markt dan ook redelijk stabiel. Met name de afzet van tafelaardappelen via groothandels profiteert van de coronacrisis. Nu het Europese aanbod langzaam groeit, is de vraag hoe lang de relatief hoge prijzen stand houden.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden