Shutterstock

Inside Aardappelen

Resistenties bij wilde aardappelen zoeken

14 Mei 2020

Welke resistenties tegen ziekten en plagen zijn er te vinden bij wilde aardappelsoorten? Wageningen Universiteit & Research (WUR) gaat op onderzoek uit. De bedoeling is dat er nieuw veredelingsmateriaal beschikbaar komt, waarmee ziektevrije aardappelrassen kunnen worden ontwikkeld.

In de afgelopen jaren is gewerkt om de aardappelziekte (Phytophthora infestans) te bestrijden door resistente rassen te ontwikkelen. Hierdoor moet het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in de komende jaren sterk afnemen. Minder middelen in combinatie met extremere temperatuur- en neerslagverschillen door klimaatverandering, gaan volgens WUR echter leiden tot een toename van andere ziekten en plagen.

Ziekteverwekkers
De veroorzakers van deze ziekten en plagen (bacteriën, schimmels, virussen, aaltjes en insecten) hebben tot nu toe weinig aandacht gekregen. WUR gaat wilde aardappelsoorten onderzoeken op resistenties tegen deze ziekteverwekkers. In een eerste analyse zijn al enkele bruikbare wilde soorten gevonden. Deze worden verder onderzocht.

Het onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van Holland Innovative Potato (HIP) en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Binnen HIP hebben bedrijven uit de veredeling, handel, en verwerking zich verenigd om gezamenlijk onderzoek te doen naar een duurzamere aardappelketen. De aangesloten veredelingsbedrijven gebruiken de resultaten van dit onderzoek om nieuwe rassen te ontwikkelen.

boerenbusiness.nl

Jeannet Pennings

Jeannet heeft haar roots in de bloembollensector liggen en zij groeide op een agrarisch bedrijf in de kop van Noord-Holland op. Als generalist bericht ze voor Boerenbusiness over alle sectoren. Daarnaast verkent ze de mogelijkheden van sponsored advertising.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Nieuws Inkomensraming 2021

Inkomen varkenssector valt minder negatief uit

Nieuws Wageningen UR

Heimovaara volgt Fresco op als topvrouw WUR

Nieuws Handel

Landbouwexport verbreekt opnieuw record

Nieuws Inkomensraming

Inkomsten en uitgaven stijgen in de akkerbouw

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief