Shutterstock

Nieuws Rattenschade

Ratten veroorzaken flinke schade in maïs

10 Juni 2020 - Jeannet Pennings - 3 reacties

In West-Friesland kampen maïstelers dit jaar met veel schade als gevolg van rattenplagen. Pas ingezaaid maïs is voor ratten een smakelijk maal, waardoor telers een deel van hun oogst verloren zien gaan.

Het resulteert in grote kale plekken in maïspercelen, vooral langs slootkanten. NH Nieuws meldt dat in sommige gevallen telers 10 tot 20 procent van hun oogst verloren zien gaan. Ratten komen 's nachts tevoorschijn en eten de maïszaden van binnen op, waardoor gewasgroei uitblijft.

Rattenschade is een betrekkelijk nieuw fenomeen voor telers. Ook Hans Groot uit Hoogwoud werd dit voorjaar onaangenaam verrast. "Toevallig hoor ik de laatste tijd van meerdere collega's dat ze ook problemen hebben." Zelf verwacht hij 5% minder maïs te kunnen oogsten door de schade.

Topje van de ijsberg
Ook bij LTO komen dit jaar voor het eerst meldingen van rattenschade binnen. Kees Nieuweboer, bestuurslid van LTO Noord, weet al van 10 tot 12 bedrijven met schade en vreest dat dit slechts het topje van de ijsberg is.

Omdat ratten zich zeer snel vermeerderen – een vrouwtje krijgt gemiddeld 30 jongen per jaar die zich op hun beurt na 6 weken alweer kunnen voortplanten – is de angst voor een forse groei van het probleem groot. Tegelijkertijd is bestrijding van ratten lastig. Dit is voor agrarisch ondernemers alleen toegestaan in en rond bedrijfsgebouwen, mits zij hiervoor een licentie bezitten. Op het veld kan alleen met vallen gewerkt worden, maar dat is met grote plagen geen optie.

Schade in kaart brengen
In tegenstelling tot rattenschade is muizenschade een vaker voorkomend probleem in de landbouw, onder andere op grasland en in de peenteelt. Zo werd afgelopen zomer in Zuid-Friesland nog enorme schade in kaart gebracht als gevolg van een vroege muizenplaag. Om de omvang van de rattenschade beter in beeld te krijgen, gaat LTO Noord een meldpunt starten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jeannet Pennings

Jeannet heeft haar roots in de bloembollensector liggen en zij groeide op een agrarisch bedrijf in de kop van Noord-Holland op. Als generalist bericht ze voor Boerenbusiness over alle sectoren. Daarnaast verkent ze de mogelijkheden van sponsored advertising.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
aandachtige lezer 10 Juni 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10887705/ratten-veroorzaken-flinke-schade-in-ma-s]Ratten veroorzaken flinke schade in maïs[/url]
citeer: 1 vrouwtjes rat kan 900 tot 1000 nakomelingen krijgen. Is wel een top rat volgens mij kan ze wel voor zoveel nakomelingen veroorzaken !!
kikker 10 Juni 2020
In Den Haag hebben we ook een rattenplaag
Abonnee
Jeannet 10 Juni 2020
aandachtige lezer schreef:
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10887705/ratten-veroorzaken-flinke-schade-in-ma-s]Ratten veroorzaken flinke schade in maïs[/url]
citeer: 1 vrouwtjes rat kan 900 tot 1000 nakomelingen krijgen. Is wel een top rat volgens mij kan ze wel voor zoveel nakomelingen veroorzaken !!
Bedankt voor uw scherpe oog. Het ligt iets genuanceerder, dus ik heb de tekst aangepast.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden