Agrifoto

Achtergrond Biologisch

Waarom Denemarken koploper is in biologisch

23 Juni 2020 - 5 reacties

Denemarken is wereldwijd marktleider in biologisch voedsel met een marktaandeel van 12% in de Deense detailhandel. Het 30 jaar oude 'biologisch logo' is eén van de pijlers van de Deense succesfomule.

Deense biologische wortels hebben in 30 jaar tijd zelfs een marktaandeel van 45% gehaald. 100% van de Deense bevolking kent het biologisch logo, dat staat voor gegarandeerd door de overheid gecontroleerde kwaliteit en productiewijze. Bijna de helft van de bevolking koopt wel eens biologisch. Dankzij het logo, een rode Deense ø,  is het heel duidelijk welke producten biologisch zijn en welke niet.

Centrale rol overheid
De overheid speelde een cruciale rol bij de uitbouw van de biologische voedselproductie en het biologisch keurmerk. Daardoor is het logo na 30 jaar net zo bekend en heeft het net zo'n goede naam als de Deense spoorwegen DSB of de postbezorging. Denemarken was in 1987 ook het eerste land ter wereld dat wetgeving maakte voor biologisch voedsel. "Ik ben er trots op dat wij het land ter wereld zijn waar biologisch de meeste winkelschappen vult en waar consumenten gemiddeld het meeste geld uitgeven aan biologisch voedsel. Dat willen we vieren met de Denen", zegt Kirsten Lund Jensen, manager biologisch bij de semi overheidsorganisatie 'Landbrug & Fødevarer.'

In de loop der jaren hebben veel spelers doelgericht met politieke en marketinginstrumenten gewerkt om de biologische voedselproductie in Denemarken te bevorderen, vervolgt ze. "De opmerkelijke groei van biologisch is niet vanzelf gekomen, maar is het resultaat van veel verschillende partijen die hard hebben gewerkt en intensief samengewerkt om de biologisch groot te maken", aldus Kirsten Lund Jensen.

Biologisch boeren leeft op
Het wereldwijd hoogste marktaandeel biologisch in Denemarken heeft ook te maken met het aantal biologische boerderijen, bijna 4000 in getal op een totaal van ruim 40.000 bedrijven. Van 1994 tot en met 2000 verzesvoudigde het aantal biologische boerderijen. Daarna zette de financiele crisis een rem op de verdere uitbreiding. Het aantal nam zelfs af. Maar sinds 2015 stijgt het aantal biologische boerderijen weer snel.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
hans 23 Juni 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10887970/waarom-denemarken-koploper-is-in-biologisch] Waarom Denemarken koploper is in biologisch[/url]
"100% van de Deense bevolking kent het biologisch logo, dat staat voor gegarandeerd door de overheid gecontroleerde kwaliteit en productiewijze. "

Deense bio-productie voor de deense consument.

Daarbij
"biologisch voedsel met een marktaandeel van 12% in de Deense detailhandel."
en
"biologische boerderijen, bijna 4000 in getal op een totaal van ruim 40.000 bedrijven"

10% van de boerenbedrijven in Denemarken zijn dus nodig voor 12% van de consumptie. En dat bij hun bevolkingsdichtheid en agrarisch oppervlakte.
Bio betekent dus einde voedselexport, zelfs vanuit de minst dicht bevolkte gebieden met veel landbouwgrond? Alsof Koeweit geen olie meer zou kunnen exporteren?
? 23 Juni 2020
Als je vlug dood wil ga je voor biologisch, eigenlijk helemaal niet zo logische
Abonnee
info 24 Juni 2020
Ik denk dat meer mensen biologisch eten dan men denk bv. de mensen die een eigen moestuin hebben, de meeste boerenbedrijven hebben een eigen tuin die allemaal zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen geoogst worden en met mest van gewone koeien wordt bemest. Niks mis mee dus dood ga je er echt niet aan , boeren en hun gezinnen zijn minder ziek dan mensen uit de stad die de hele dag in de NOX van hun eigen heilige koe rondrijden en naar hun werk gaan want fietsen of lopen is uit de tijd, en die mooie (schone) lucht inademen. Laat mij maar achter de koe, of varkens de Ammoniakstikstof inademen daar wordt ik zeker niet ziek van en het gras groeit er best van, ook weer goed voor mijn koetjes.
Kjol 25 Juni 2020
EU is een compleet doorgedraaid werelddeel op agrarisch gebied aan het worden. Zuiveringen zijn begonnen.
schoenmakers 1 25 Juni 2020
Beste info, je zult toch niet de gedachte hebben dat wat moestuintjes komt beter is als van het boerenland, als er een plaag is wordt er kwistig met van alles wat maar kan werken erover gegooid, zonder netjes de juiste dosering te hanteren, als het maar werkt is dan het motto, hetzelfde met bemesting, een overdaad schaad dan nooit denkt men, ze hebben nog nooit van nitraat vergiftiging gehoord. Net als alle andere kwade stoffen die er in kunnen zitten en zeer nou gevolgd worden in de gangbare landbouw
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Barsten in groeitrend Deense varkensstapel

Nieuws Varkens

Barsten in groeitrend Deense varkensstapel

Wil de consument wel meer biologische landbouw?

Achtergrond Biologisch

Wil de consument wel meer biologische landbouw?

Poolse boer verkoopt graan en doet varkens in de ban

Nieuws Varkens

Poolse boer verkoopt graan en doet varkens in de ban

'Voorstellen ACM draaien landbouwsector de nek om'

Nieuws NAV

'Voorstellen ACM draaien landbouwsector de nek om'

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief