Shutterstock

Nieuws DCA Akkerbouw Index

Akkerbouw Index worstelt en komt boven

10 Augustus 2020

Luctor et emergo is het devies dat de DCA Akkerbouw Index volgt. Na een lange periode waarin het inkomen van de akkerbouwer onder druk stond, is begin augustus eindelijk een lichtpuntje zichtbaar. De Index kan zelfs weer iets goedmaken.

Gevoed door een stijgende uienprijs en de termijnmarktnotering voor april 2021 wist de DCA Akkerbouw Index tot eind mei veel goed te maken. Het dieptepunt werd afgewend en de Index steeg maar liefst 40 punten. Vervolgens ging het wederom bergafwaarts, tot een dieptepunt van 73.3 punten eind juli. Een daling van bijna 22 punten.

Comeback
In de laatste dagen van juli maakte de Index een comeback door 1.2 punten te stijgen. In de eerste week van augustus werd deze stijging nog eens doorgetrokken. Reden hiervoor is de aardappeltermijnmarkt, die vooral begin augustus steeg.

De EU-notering voor voertarwe piekte op 22 juli (€193,50) om vervolgens weer te dalen tot €189,00 eind juli. De prijs van zaaiuien in Emmeloord maakte half juni zijn laatste resultaat bekend. Deze wordt dus niet meegenomen in het berekenen van de Index.

Verder verloop
Ten opzichte van het 5-jarig gemiddelde noteert de Index nu duidelijk lager (-12,5%). Normaal gesproken is de akkerbouwbarometer in deze fase van het seizoen vaak bezig aan een opmars, die eind augustus vaak een hoogtepunt bereikt. Het verschil met het gemiddelde is de afgelopen 2 weken wel kleiner geworden. Het is goed mogelijk dat de Index wel de meerjarige trend volgt, maar met een ingebouwde 'discount'. Blijft het virus zich uitbreiden in Europa en de wereld, dan kan de prijsvorming van producten opnieuw overhoop worden geschopt. Het verleden biedt dus zeker geen garantie voor de toekomst.

Overigens is de huidige notering niet de laagste ooit. In 2017 stond de Index op exact hetzelfde niveau eind juli. Het verschil met 2019 bedraagt slechts 2.5 punten. In 2004 stond de Index nog lager, op 57.8 punten.

boerenbusiness.nl

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappel- en granenmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Aangeboden door Stoller Europe

Verbetering rendement door plantfysiologie

Nieuws Inkomens

Duitse boer ziet inkomen fors dalen

Nieuws Akkerbouw

NAV: Akkerbouw de dupe van landbouwplannen

Achtergrond Economie

Groot deel inkomen boeren uit directe betalingen

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief