Shutterstock

Nieuws Droogtemonitor

Grondwaterstand blijft zeer laag na neerslag

19 Augustus 2020 - Kimberly Bakker

De neerslag die het afgelopen weekend gevallen is, heeft met name lokaal voor aanvulling van het grondwaterpeil gezorgd. Landelijk is namelijk nog steeds sprake van een lage tot zeer lage grondwaterstand, zo toont de nieuwste Droogtemonitor van de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) aan.

De neerslag van afgelopen periode (met name van afgelopen weekend) heeft regionaal verlichting gebracht voor de landbouw en natuur. Op verschillende plaatsen in Nederland was zelfs sprake van wateroverlast. Echter, de landelijke grondwaterstand blijft laag tot zeer laag voor de tijd van het jaar, met name op de hoge zandgronden. Wel heeft de neerslag ervoor gezorgd dat het neerslagtekort sinds een aantal dagen stabiel noteert rond de 238 millimeter.

De Droogtemonitor van de LCW toont verder aan dat de aanhoudende droogte en hitte van afgelopen weken voornamelijk impact heeft gehad op de melkveehouderij en fruitteelt in Nederland. Zo zijn veel weilanden goudgeel gekleurd en in Zuid-Limburg zou op plaatsen circa 25% van de vruchten door oververhitting verloren zijn gegaan. Echter, nu de eerste akkerbouwgewassen geoogst worden, is de watervraag naar verwachting over de hoogste piek heen.

Bron: KNMI.

Waterkwaliteit verslechtert
Als gevolg van de hogere watertemperaturen nemen ook de meldingen van blauwalg, vissterfte en botulisme toe. De maatregelen van diverse waterschappen en de Rijkswaterstaat blijven daarom van kracht. Hierbij gaat het onder meer om het opzetten van waterpeilen, het vasthouden van water, waterbesparend schutten en beregeningsverboden. Tevens is inmiddels melding gemaakt van lichte verziltingsproblemen, met name in de diepe polders. Deels is dit een gevolg van de combinatie van verzilting op de Hollandsche IJssel en interne verzilting.

Problemen met de wateraanvoer worden overigens (nog) niet gemeld en verwacht. De afvoer van de Rijn blijft laag en daalt langzaamaan richting 1.100 m3/s. De afvoer blijft echter voldoende om in de vraag te voorzien. De afvoer van de Maas is wel zeer laag en zal in de komende weken naar verwachting verder dalen richting 25 m3/s. De situatie blijft beheersbaar, omdat de watervraag door het minder warme weer tijdelijk iets zal teruglopen.

Bron: KNMI.

Stabiel weer verwacht
In de komende 2 weken worden geen schokkende ontwikkelingen meer verwacht in het neerslagtekort. De variatie in Nederland blijft echter wel behoorlijk groot. Gebieden zonder wateraanvoermogelijkheden kennen namelijk een veel groter neerslagtekort. In het oosten van Gelderland is het tekort bijvoorbeeld vergelijkbaar met 1976.

Tot en met vrijdag 28 augustus worden geregeld buien voorspeld en in de periode daarna worden er normale neerslaghoeveelheden verwacht. De temperaturen bevinden zich rond de normale waarden, met hier en daar uitschieters naar 28 en 33 graden. Meer weerinformatie inzien? Bekijk Agroweer.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden