Shutterstock

Nieuws Suikerbieten

Polen bevechten Duitse suikerindustrie

24 Augustus 2020 - Niels van der Boom

De Poolse waakhond voor consumenten- en bedrijvenrechten (UOKiK) heeft een aanklacht ingediend tegen suikerproducent Pfeifer & Langen. Het beticht de Poolse tak van deze Duitse suikerproducent van oneerlijke contractvoorwaarden. Eerder diende de organisatie al een aanklacht in tegen Südzucker Polska.

Meer suikerbietenverwerkers in Polen kunnen een onderzoek van het instituut verwachten. Het kondigt aan de contractafspraken van alle verwerkers te gaan onderzoeken op oneerlijke praktijken waarbij telers worden benadeeld. Pfeifer & Langen is volgens het UOKiK 1 van de grootste suikerproducenten in Polen.

Verplichte zaadafname
Het teeltcontract van de Duitse verwerker stelt dat telers verplicht zijn om suikerbietenzaad af te nemen bij Pfeifer & Langen. Doen ze dat niet, dan heeft de verwerker het recht om de bieten af te wijzen. Het UOKiK kan hiervoor een boete opleggen die tot 3% van hun financieel jaarresultaat bedraagt.

Vorig jaar startte de waakhond eenzelfde onderzoek naar de contractvoorwaarden van Südzucker Polska. Het UOKiK zegt zelf dat het beschermen van Poolse boeren 1 van hun kerntaken is. Daarom worden alle verwerkers in het land gecontroleerd.

Agrifood onder de loep
De waakhond heeft net een onderzoek afgerond naar de 100 grootste agrifood bedrijven in het land. Bedrijven die hun contractuele verplichtingen niet nakwamen, of bijvoorbeeld niet tijdig betaalden, werden opgeroepen dit zo snel mogelijk te doen. De bedrijven die hier geen gehoor aan gaven worden nu verder onderzocht. Dit zijn onder andere de Poolse tak van Makro en de Franse supermarktketen Intermarché in het land.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden