Agrifirm

Interview Lennaert Haanstra

'Belangrijk dat jonge boer niet wordt vergeten'

4 September 2020 - 5 reacties

Lennaert Haanstra (28) is eind augustus aangesteld als nieuwe voorzitter van de Jongerenraad van Agrifirm. De akkerbouwer uit Marknesse volgt daarmee Arjan van Houten op. "Voor mij is dit een mooie, nieuwe uitdaging. Het is een kans om ervoor te zorgen dat de mening van de jonge boer ook een podium krijgt in de sector."

De Jongerenraad van Agrifirm kwam op dinsdag 25 augustus in de nieuwe samenstelling bij elkaar in Theater Orpheus in Apeldoorn. Akkerbouwer Lennaert Haanstra uit Marknesse is daar aangesteld als nieuwe voorzitter van de raad. In gesprek met Boerenbusiness vertelt hij over zijn ambities en de kansen en uitdaging in de sector.

Waarom ben je de rol van voorzitter aangegaan?
"Het was voor mij een mooie, nieuwe kans én een uitdaging. Ik ben de afgelopen twee jaar ook al actief geweest in de Jongerenraad van Agrifirm en heb in die periode volop meevergaderd. Op een gegeven moment stelde ik mijzelf de volgende vraag: 'Hoe kan ik hier nog meer uitdaging en energie uit halen?' Het antwoord daarop was het voorzitterschap. Het is een kans die mij geboden is en ik vind het een eer om deze taak te vervullen en om een groep jonge, zeer gemotiveerde ondernemers voor te mogen zitten."

Waarom is een jongerenraad zo belangrijk?
"Om de mening en visie van de jonge boeren in Nederland ook een podium te geven. Er is veel onzekerheid in de sector en de gevoelens die je daarover hebt, moet je niet op je eigen bedrijf houden. Het is makkelijk om thuis overal tegen aan te schoppen over hoe slecht het gaat, maar zo'n jongerenraad is juist dé plek waar je die mening kan uiten, waar serieus geluisterd wordt en waar samen gekeken wordt naar oplossingen. Je kunt hier de eerste stap zetten naar het verschil."

"Daarnaast is het ook voor je eigen ontwikkeling goed. Je kijkt eens mee bij een andere sector of een collega en dat geeft je meer kennis. Je haalt er in mijn optiek nieuwe energie en ideeën uit en verbreed dus je horizon. Ik merk dat jonge boeren behoefte hebben om zichzelf constant te ontwikkelen. Deelname in een jongerenraad is bij uitstek daarvoor geschikt. Het maakt daarbij niet uit bij welke coöperatie of organisatie dat is."

Welke uitdagingen zie jij in de sector?
"Ik denk dat het grootste obstakel in de landbouwsector momenteel toekomstperspectief is. In de melkveehouderij spelen de onzekerheden rondom stikstof en de voermaatregelen, in de akkerbouw hebben we te maken met beperkingen in het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en de varkenshouderij worstelt met dierenwelzijn. Kortom: overal hoor je kritiek op onze mooie sector en het werken wordt ons op deze manier moeilijk gemaakt. Maar, tegelijkertijd roept iedereen ook dat boeren broodnodig zijn."

"Als je dat als jonge boer nu al zo ervaart, en jezelf moet ontwikkelen in zo'n onstuimige wereld, dan is het een grote uitdaging om jongeren te motiveren dit prachtige vak uit te voeren. Als jonge boer ga je een bedrijf opbouwen en je wilt dat dit bedrijf bij jou past. Daarentegen wil je ook zeker weten dat de dingen waar je tijd en geld in investeert je ook profijt opleveren. Het moet niet zo zijn dat je over 15 jaar denkt: 'Dit bevalt mij niet'. Het is dus een uitdaging om jonge boeren toekomstperspectief te laten zien."

Welke kansen staan daartegenover?
"Het aankoopgedrag van de consument verandert en ik denk dat er kansen zijn om daarop in te spelen met nichemarkten. Binnen de Jongerenraad van Agrifirm zijn hier ook mooie voorbeelden van, zoals een melkveehouder die consumenten zelf een koe laat kiezen en vervolgens van de melk van die koe kaas maakt. Betrokkenheid is zeer belangrijk. Natuurlijk kan niet iedereen hierop overstappen, want dan is het geen nichemarkt meer. Maar, voor degenen waarbij dit soort concepten passen, is het een mooie kans. Uiteraard blijft ook export en het ontdekken van nieuwe markten een kans om onze producten te vermarkten, of het anders positioneren van je product in de markt."

Waar wil jij je als voorzitter van de Jongerenraad van Agrifirm hard voor maken?
"Mijn doel is om ervoor te zorgen dat jonge boeren niet vergeten worden in de sector. In veel besturen en raden bij coöperaties en organisaties zitten veel boeren met een hogere leeftijd en dat is ook logisch en totaal niet verkeerd. Alleen aan de andere kant is het wel zo dat de jeugd het langst met de situatie moet werken. Het gaat immers om onze toekomst. Dat moet niet vergeten worden en dat moeten jongeren zich ook beseffen."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
Abonnee
mt 5 September 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10889032/het-is-belangrijk-dat-jonge-boer-niet-vergeten-wordt]'Het is belangrijk dat jonge boer niet vergeten wordt'[/url]

De jonge boer haakt af Nog een aantal zitten vol dromen, en stappen in, maar hun wereld durven ze niet groter te maken.

Totaal geen perspectief meer
Abonnee
Kjol 5 September 2020
Jonge boeren moeten de lat lager leggen, volledig volladen met schulden is een doodlopende weg zolang de marges daar te krap voor zijn.
Boertje 5 September 2020
Jonge Boeren niet vergeten?

Ik lees niets over politici die als loopjongens met onhaalbare Europese normen aankomen.

Als je dit werkelijk zoekt bij de leeftijd van bestuursleden en raadsleden bij coöperaties en organisaties, is het water naar de zee dragen en eigenlijk een schandalige redernatie die alleen maar leidt tot telleurstellingen van de nieuwe generatie boeren die door de hoepel van Haagse nieuwslezers moeten blijven springen.

P.s. huidige staat van beleg heeft al vele protesten van gele hesjes tot boerenprotest de kop ingedrukt, dit mag niet zo aflopen...!
Abonnee
Leo 5 September 2020
Nieuwe fosfaatbepaling al doorgerekend? Wie kringlooplandbouw heeft bedreven de laatste decennia wordt zwaar gestraft. Jonge boeren op n goed onderhouden stee, krijgen de klappen vanaf volgend jaar!
Harm 6 September 2020
Het halen van Normen is niet de doelstelling van Europa.
Mensen als Grapperhaus weten dat (ideale lobbyist voor boeren..)
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
akkerbouw noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Granen

Dit doen de poolprijzen graan bij Agrifirm

Interview Dick Hordijk (Agrifirm)

'Nederlands vee wordt straks anders gevoerd'

Nieuws Jaarcijfers 2022

Tegenwind zichtbaar in resultaat Agrifirm

Achtergrond Ketensamenwerking

Agrifirm kruipt steeds meer terug in oude rol

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox