Agrifoto

Inside Akkerbouw

Bietenoogst van start: wat doet de kwaliteit?

25 September 2020 - Kimberly Bakker

De bietencampagne van Cosun Beet Company is op dinsdag 22 september afgetrapt en het doel is om de fabrieken deze week nog allemaal op volle capaciteit te brengen. De bietenoogst is hiermee onder droge omstandigheden van start gegaan. Heeft de kwaliteit daaronder geleden? En hoe zijn de resultaten in andere Europese landen?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Uit de nieuwe gegevens van Cosun Beet Company (met betrekking tot de start van de nieuwe campagne) blijkt dat het tarrapercentage momenteel rond de 7% uitkomt. Het suikerpercentage ligt om en nabij de 16%. Cosun meldt verder dat de suikergehaltes in het noorden van het land lager zijn dan in het zuiden. Over de wortelopbrengst kan de verwerker zo vroeg in het seizoen nog niets zeggen. De goede weersomstandigheden overdag en de lagere temperaturen in de nacht hebben afgelopen weken op een positieve manier bijgedragen aan de kwaliteit.

Cosun verwacht in dit seizoen een opbrengst van 82 ton suikerbieten per hectare, met een gemiddelde van 13,9 ton suiker. Dat is lager dan het 5-jarig gemiddelde (-3%). De afgelopen 5 jaar werd gemiddeld namelijk 14,2 ton suiker per hectare geoogst. De lagere verwachting komt voornamelijk voort uit de droge perioden van afgelopen zomer en de gevolgen van het vergelingsvirus en diverse bladziekten, zo meldt de organisatie.

Europa heeft het ook moeilijk
Niet alleen in Nederland, maar ook elders in Europa spelen deze thema's een grote rol. In Frankrijk verwachten verwerkers bijvoorbeeld een oogst van 80 ton per hectare, wat 10% beneden het 5-jarig gemiddelde ligt. Dit komt met name door schade als gevolg van het bietenvergelingsvirus. De suikerproductie zakt hierdoor naar verwachting terug naar een resultaten tussen de 580.000 en 840.000 ton. Voor de EU-28 is de verwachting dat de suikerproductie fors lager zal zijn dan afgelopen seizoen en wellicht zelfs niet eens aan de 17 miljoen ton zal komen.

Dirk de Lugt, de voorzitter van Royal Cosun, meldde eerder al dat de teelt van bieten risicovol blijft. "Suikerbieten waren jaren een 'laagrisicogewas'. Dat is veranderd. Je moet er nu bovenop zitten om rendement te behalen, want de komende jaren blijven risicovol." Daarmee doelde hij onder meer op het toegenomen aantal problemen met virus. Daarom wil De Lugt ook niet dat middelen verboden worden voor er een alternatief is. "Of dit nu een alternatief middel, natuurlijke bestrijding of veredeling is."

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden