Shutterstock

Nieuws Granen&Grondstof

Steeds meer sojabonen uit Brazilië in plaats van VS

30 September 2020

Brazilië heeft de Verenigde Staten van de troon gestoten wat betreft de sojabonenexport naar Nederland. Over 2019 kwam bijna de helft van de sojabonenimport uit Brazilië, fors meer dan het jaar ervoor. Ook over de eerste helft van 2020 neemt de import vanuit het Zuid-Amerikaanse land flink toe, zo meldt het CBS.

In de eerste 6 maanden van dit jaar importeerde Nederland 1,6 miljard kilo sojabonen uit Brazilië. Dit is 40% meer dan in dezelfde periode vorig jaar (ruim 1,1 miljard kilo). Hiermee is 65% van de totale sojabonenimport afkomstig uit het Zuid-Amerikaanse land. Dit heeft overigens deels te maken met het feit dat de oogst van het gewas in Brazilië in de eerste helft van het jaar plaatsvind.

De import vanuit de Verenigde Staten liep in de eerste helft terug met 19% ten opzichte van 2019. In totaal werd er 0,67 miljard kilo vanuit de VS geïmporteerd. Van 2014 tot 2019 was de VS de grootste importpartner voor ons land, voor 2014 was dat wederom Brazilië. Samen zijn beide landen goed voor 82% van de totale Nederlandse import. In totaal importeerde Nederland 2,4 miljard kilo aan sojabonen.

Invoeren om uit te voeren
Nederland is in Europa de grootste importeur van sojabonen. Hierbij is het opvallend dat ons land veel importeert om óf direct weer door te verkopen, óf om eerst te verwerken en vervolgens alsnog uit te voeren. Een kwart van de import wordt meteen doorverkocht naar het buitenland. Het grootste gedeelte van de import wordt vervolgens in Nederlandse fabrieken verwerkt tot sojameel voor veevoederproducten of tot soja-olie voor menselijke consumptie.

Ook een deel van de verwerkte producten gaat vervolgens naar het buitenland, net als de sojaschroot die Nederland importeert. In totaal importeerden we in de eerste helft van 2020 soja met een waarde van €1,3 miljard. De export en wederuitvoer van deze producten had in dezelfde periode een waarde van €1 miljard. De belangrijkste landen die de producten van ons overkopen zijn Duitsland, België en het Verenigd Koninkrijk.

boerenbusiness.nl

Jorine Cosse

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer. Jorine analyseert onder meer wekelijks de ruwvoermarkt en periodiek de markt van mengvoer.
In tijden als deze houden we je graag op de hoogte van objectieve en transparante marktinformatie, aangevuld met heldere prijzen en noteringen. Daarom haal je deze maand meer uit jouw gratis Boerenbusiness Account. Je krijgt van ons in de maand juli 10 gratis premium-artikelen cadeau. Meld je aan
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Nieuws Sojabonen

Iets minder soja ingevoerd, wel recordimportwaarde

Inside CBS

Helft soja komt uit Brazilië, invoervolume stijgt

Analyse Granen & Grondstof

De tarwemarkt kruipt voorzichtig naar boven

Analyse Granen & Grondstof

Graanmarkt blijft krap, logistiek de uitdaging

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief