Shutterstock

Nieuws Suikerbieten

Cosun: 'Opbrengstprognose suikerbieten omlaag'

16 Oktober 2020 - Kimberly Bakker

Cosun Beet Company heeft deze week de opbrengstprognose voor suikerbieten neerwaarts bijgesteld tot 13,6 ton suiker per hectare. De verlaging wordt grotendeels veroorzaakt door het tegenvallende suikergehalte. Daarnaast zijn de tarracijfers afgelopen week gestegen.

In de eerste 3 weken van de bietencampagne is er geen stijging van het suikergehalte zichtbaar geweest, voornamelijk als gevolg van de moeilijke weersomstandigheden. Het is voor Cosun reden om de oogstverwachting neerwaarts bij te stellen naar 13,6 ton suiker per hectare. "Het weer is nu beter en de voorspellingen zijn iets gunstiger, waardoor de verwachting is dat het gehalte nog wel zal stijgen", meldt de organisatie. Voor nu rekent Cosun met een campagnegemiddelde van 16,25% suiker en een wortelopbrengst van 83,7 ton per hectare.

Daarnaast is het tarrapercentage afgelopen week gestegen tot 11,5%. "Dat was onvermijdelijk, gezien de rooiomstandigheden op veel plaatsen verre van optimaal waren", zo beschrijft het bedrijf. Vooral in Zeeuws-Vlaanderen en de Kop van Noord-Holland zijn de tarrapercentages met respectievelijk 13,6%, 13,8% en 14,6% hoog te noemen. Dit zijn eveneens gebieden waar het suikergehalte afgelopen week stevig gedaald is.

Lage opbrengsten in heel Europa
Niet alleen in Nederland vallen de opbrengsten tegen. Ook in de grote suikerbietenproducerende landen, zoals Frankrijk, Duitsland, Polen en Groot-Brittannië, worden tot 15% lagere opbrengsten gemeld. Dit heeft voornamelijk te maken met het vergelingsvirus en de droogte. De verwachting van Cosun is dat hierdoor krapte op de Europese markt kan ontstaan.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Interview Arwin Bos (Cosun)

'Waterkwaliteit is bij Cosun een topprioriteit'

Nieuws Suikerbieten

Cosun draait eerste biobietencampagne dit jaar

Nieuws Agribusiness

Cosun stelt nieuwe financiële baas aan

Nieuws Ondernemen

Vreugdenhil stapt met Cosun in plantaardige melk

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden