Eigen foto

Nieuws Gewasbescherming

Doek valt definitief voor Mancozeb

26 Oktober 2020 - Niels van der Boom - 13 reacties

Na bijna 60 jaar is het doek voor de fungicide Mancozeb definitief gevallen. Landbouwminister Carola Schouten sprak zich recent nog negatief uit over een tijdelijke verlenging van de cruciale schimmelbestrijder. Tijdens het Scopaff-overleg in Brussel is besloten dat het middel definitief verdwijnt van de Europese markt.

Sinds Mancozeb in verband werd gebracht met de ziekte van Parkinson werd de positie al snel onhoudbaar. Ondanks dat de toelatingsprocedure steeds weer op zich liet wachten, sloeg dit sentiment niet om naar het positieve. Tijdens het digitaal overleg van het Standing Committee on Plants, Animals, Food and Feed (Scopaff) is besloten de werkzame stof te verbieden. Enkele Europese lidstaten vroegen een hernieuwde licentie aan vanwege de belangrijke functie die het middel heeft. Het ging vooral om Zuid-Europese landen die de werkzame stof in de druiven- en fruitteelt inzetten.

Negatieve stem
In de akkerbouwsector wordt Mancozeb sinds jaar en dag toegepast in onder andere de aardappel- en uienteelt voor de schimmelbestrijding: meeldauw, phytophthora en alternaria. Ook in tarwe en bieten wordt het toegepast. Veel telers vinden het daarom een onmisbaar middel in het arsenaal. Een van de belangrijkste bestandsdelen is mangaan (20%), waardoor middelen gebaseerd op Mancozeb ook als bladmeststof fungeren. In totaal kent de stof maar liefst 900 toepassingen in de Europese Unie.

21 oktober informeerde Schouten de Tweede Kamer nogmaals over haar standpunt om niet in te stemmen met de hernieuwde registratie voor de werkzame stof. Dit advies is ook door het Ctgb uitgebracht. Een verrassing is dat niet. Al eerder kwam de minister tot deze beslissing. De lidstaten in de Europese Unie hebben nu 6 maanden om de verkoop en levering te stoppen, waarna een opgebruiktermijn van 6 maanden geldt. Dit houdt in dat gedurende seizoen 2021 nog voor het laatst met Mancozeb gespoten kan worden. De definitieve data worden nog gepubliceerd.

Wat betekent dit voor akkerbouwers? Om te beginnen een kostprijsverhoging. Mancozeb was een relatief goedkope werkzame stof die in veel middelen werd toegepast. Bijvoorbeeld Acrobat, Dithane, Fubol Gold en Valbon. De middelen zijn zowel als granulaat en in een vloeibare variant te verkrijgen. Voor de alternatiabestrijding moeten de telers vanaf nu terugvallen op de werkzame stof difenoconazool. Alternatieven zijn er niet.

Resistentie ligt op de loer
Wat ook meespeelt, is dat Mancozeb een multi-site fungicide is die niet resistentiegevoelig is. Alternatieven kennen dit aspect niet, waardoor de resistentie al snel op de loer ligt. Vandaar dat aan de meeste schimmelbestrijders Mancozeb is toegevoegd, zoals het zeer effectieve Zorvec NZeb. Voor phytophthorabestrijding zijn wel meer alternatieven, maar zoals gezegd mist hier de resistentiebewaking. Op de korte termijn hebben middelenproducenten geen alternatieven, waardoor de schimmelbestrijding een grote uitdaging kan worden. Telers met het PlaneProof-certificaat mochten Mancozeb al niet toepassen.

In een reactie op het Scopaff-besluit zegt licentiehouder UPL, die de Mancozeb Task Force leidt, dat er veel fouten in het toelatingsdossier zitten die de herregistratie hebben gedwarsboomd. De taskforce meldt alternatieven te overwegen zodat telers het middel toch kunnen blijven gebruiken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
13 reacties
Roy 26 Oktober 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10889806/doek-valt-definitief-voor-mancozeb]Doek valt definitief voor Mancozeb[/url]
Bedankt Schouten en Zembla! Allemaal emotiepolitiek niet gebaseerd op feiten. Krijgt phytofotora vrij spel, voedselschaarste in de maak...
Abonnee
Sjaak 26 Oktober 2020
Ik hoop dat er hierdoor voedselschaarste ontstaat en dat iedereen in de stad honger lijdt en vooral in Den Haag!!
Abonnee
jk 26 Oktober 2020
zolang het verbod in heel Europa geldt, bied het zeker kansen. maar blij ben ik er ook niet mee
Abonnee
huug 26 Oktober 2020
schreef:
denk ik al jaren zo over
petatje 26 Oktober 2020
Triest inderdaad dat de politiek zich laat ringeloren door het postcodegeld en de slimme programmamakers van Zembla die nieuwsfeiten zo in hun straatje verdraaien dat ze feitelijk fakenieuws produceren. Geen van de politici die het bemerkt of ertegen ageert.
Bij resistentiedoorbraken tegen de systemische middelen is er niets meer achter de hand en krijgt fytophthora vrij spel! Voor de volksgezondheid lijken me residuen van systemische middelen in de knol toch zeker minder goed als bladbeschermers!
vantieghem Hans 27 Oktober 2020
De tijd dat we met mancozeb de aardappelplaag de baas konden is al lang voorbij . Ik treur er niet om , er zijn meer andere onmisbare produkten die er uit zullen gaan .
Abonnee
kikker 27 Oktober 2020
Zelf ben ik van mening dat het COVID-19 vaccin straks slechter is als het gebruik van mancozeb een verwaarloosbaar percentage Parkinson tegen een paar % van de gevaccineerden met ernstige bijwerkingen!
Abonnee
klompekot 27 Oktober 2020
schreef:
klopt voor de aardappelen maakt het geen hol uit genoeg middelen. voor de meeldauw in uien is het even wat anders. of gaan we daar met koper aan de slag om de 7 dagen.
Abonnee
FB 27 Oktober 2020
Het is jammer dat zo’n Zembla bla bla zonder enig bewijs dit er door krijgt. Toen Jan Pronk onder paars minister van L&V was is hier ook al sprake van geweest en hebben een paar moeilijke meeldauw jaren gehad. We konden weten dat dit er aan kwam maar we zitten en mooi mee. Ook in aardappelen vind ik het een groot gemis voor de altenaria bestrijding.
Jaap 27 Oktober 2020
Als bevolkingsexperiment met G5 bestraling wel mag, waarom zou Mancozeb dan niet mogen?

Helaas worden wetenschappers geknecht met subsidie en spreken politici met de tong van lobbyisten. de waarheid doet er niet meer toe.
Als boeren ook nog een graad in de chemie moeten halen om het huiswerk van Rome over te doen stop ik ermee.
Abonnee
Jan kievit 29 Oktober 2020
Elk hulpmiddel wat verboden is alleen maar een verhoging van de kostpijs en de consument is opgevoed met het kopen van kiloknallers paard en wagen minister schouten terug naar rotterdam als deze regering zo landbouw vriendelijk is veroorzaken ze onmiddelijk vervroegde verkiezingen bv jan 2021
gerard 29 Oktober 2020
maakt mij niet uit of ze een middel verbieden
maar als het hier niet meer mag dan ook geen produkten waarop het middel zit weren
wel een gelijk speelveld maken ander verliezen we de strijdt
Abonnee
kikker 29 Oktober 2020
schreef:
ik begrijp wat je bedoelt maar lees je verhaal nog eens goed door! ben het wel met je stelling eens.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
akkerbouw noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Analyse Gewasbescherming

Hoge prijzen compenseren kleinere volumes middelen

Nieuws Politiek

Brussel trekt omstreden wet halvering middelen in

Analyse Gewasbescherming

Chemiereuzen verkopen minder middelen

Nieuws Gewasbescherming

Spuitdrones: de EU ziet ze vliegen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden