Shutterstock

Nieuws Brede weersverzekering

Brede weersverzekering in trek bij ruim 3.000 Belgen

20 November 2020 - Kimberly Bakker

Dit jaar was het voor Belgische boeren voor het eerst mogelijk om een brede weersverzekering af te sluiten. Meer dan 3.000 boeren hebben gebruik gemaakt van deze verzekering die hen moet wapenen tegen schade door onder meer droogte, storm of hagel. Volgens de Vlaamse landbouwminister Hilde Crevits is het een 'goed resultaat voor het eerste jaar.'

Voorheen konden agrarisch ondernemers in België bij schade door droogte of neerslag rekenen op een schadevergoeding vanuit de Vlaamse overheid. Sinds 2020 is dit anders, boeren worden gestimuleerd om net als in Nederland een brede weersverzekering af te sluiten bij een private verzekeraar. Om het afsluiten van een verzekering te stimuleren, subsidieert de overheid 65% van de premie. In totaal wordt op 31 december een bedrag van €14,5 miljoen uitbetaald. Hiervan is 65% gesubsidieerd, oftewel €9,4 miljoen.

De meeste brede weersverzekeringen zijn in West-Vlaanderen afgesloten, namelijk 1.038 stuks. Daarna volgen Oost-Vlaanderen (625) en Antwerpen (525). Opvallend is dat ondernemers er vooral voor kiezen om maïs en grasland te verzekeren, gezamenlijk goed voor circa 52.000 hectare. Granen (8.600 hectare) en aardappelen (7.000 hectare) staan op plaats 2 en 3. Van het totale areaal grasland, vlas en hennep is 20% verzekerd tegen schade.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox