Shutterstock

Nieuws Neonics

Geen vrijstelling voor Cruiser in bieten

4 December 2020 - Kimberly Bakker - 12 reacties

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft aan Cosun Beet Company laten weten dat er geen vrijstelling komt voor Cruiser SB in suikerbieten. Volgens de dienst voldoet een vrijstelling niet aan de landbouwkundige criteria die hiervoor zijn opgesteld.

Cosun had een transitievrijstelling gevraagd voor het gebruik van Cruiser in pillenzaad, met daarbij de nadruk dat het gaat om een lagere dosering dan voorheen. Op die manier hoopte de organisatie de problemen in de bietenteelt met de bodeminsecten én het vergelingsvirus beter de baas te zijn. De NVWA heeft nu laten weten dat een vrijstelling van Cruiser niet voldoet aan de landbouwkundige criteria en dus niet mogelijk is.

Teleurgesteld met beslissing
Uiteraard is Cosun teleurgesteld. Temeer omdat de NVWA schrijft dat het vergelingsvirus met de huidige gewasbeschermingsmiddelen niet goed te beheersen is. "Dat zou een aanleiding moeten zijn om een vrijstelling te verlegen", zo stelt Cosun. Aan de andere kant stelt de NVWA dat het niet verwacht dat in de transitieperiode (van 3 jaar) voldoende alternatieve beheersingsmogelijkheden zullen zijn. "Die mening delen wij niet", aldus Cosun.

Daarom blijft Cosun gewoon pleiten voor extra geld voor onderzoek naar alternatieve oplossingen. Daarnaast heeft Cosun ook een vrijstelling aangevraagd voor Batavia en Closer. "Deze zijn cruciaal bij de bestrijding van groene bladluizen, zeker nu er geen vrijstelling komt voor het gebruik van Cruiser in pillenzaad."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
12 reacties
gerard 4 December 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10890267/geen-vrijstelling-voor-cruiser-in-bieten]Geen vrijstelling voor Cruiser in bieten[/url]
de andere landen denker hier dus anders over
kan cosun dan niet het zaad in die andere landen halen daar mag het dus wel
teler 4 December 2020
landbouw kan in dit land op geen enkele steun meer rekenen, integendeel , iedere aanleiding wordt door de regering en de ambtelijke diensten benut om de boeren te ontmoedigen. In dit dossier maakt de nvwa het wel heel bont, ja zelfs compleet ongeloofwaardig met de argumentatie.
Abonnee
Noord 4 December 2020
Je moet je wel afvragen wat een vrijstelling had opgeleverd. Als we net zoals in andere landen 2 of 3 jaar geen bloeiende gewassen op de percelen mogen telen wanneer gebruik gemaakt wordt van Neonicotinoïden schiet je er nog niks mee op. De toelating van Teppeki moet blijven, als we dan toch volvelds aan de slag moeten is dat de beste oplossing.
Abonnee
Zuidwesten 4 December 2020
Vreemde zaak al met al, maar anderzijds, de boer hij ploegde voort..
Roy 5 December 2020
Hoe betrouwbaar is het onderzoek van het CLM en is het geld van Cosun niet op voorhand al verspild geweest?
Abonnee
Sambuca 6 December 2020
Telers en coöperatie worden gewoon genaaid door de beleidsmakers. Eerst de garantie prijs om zeep door de Coca-Cola lobby, nu een goed werkend zaadcoating systeem om zeep door linkse ambtenaren.
Abonnee
epv 6 December 2020
Als iedere boer die de neonics terug zou willen hebben een mail naar cosun stuurt met daarin zijn ongenoegen verwoord en maar 50% van zijn zaad hoeveelheid besteld. Zou ik wel eens willen zien wat er gaat gebeuren.
Abonnee
tja 6 December 2020
dat geld voor alles. daarom zou het zo goed zijn om gewoon een week niks te leveren. geen aard, bieten uien etc. moet je zien wie dan de macht heeft
Abonnee
ome henk 6 December 2020
Ik doe mee, een week niet leveren.
Abonnee
truus 6 December 2020
einde bietenteelt.....
Abonnee
Kees 6 December 2020
Slechte zaak voor het milieu. De RWZI's zullen de vervangende middelen wel in grote mate terugvinden in het water. Sterkte ermee.
Abonnee
Kjol 6 December 2020
Macht hebben boeren allang niet meer, de schuldenberg is daarvoor te groot geworden.
Omdraaien van de export naar import is mss een jaartje bikkelen voor de retailers, daarna staat niets de politiek nog in de weg om de boeren definitief op te laten hoepelen.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Analyse Gewasbescherming

Hoge prijzen compenseren kleinere volumes middelen

Nieuws Politiek

Brussel trekt omstreden wet halvering middelen in

Interview Arwin Bos (Cosun)

'Waterkwaliteit is bij Cosun een topprioriteit'

Nieuws Suikerbieten

Cosun draait eerste biobietencampagne dit jaar

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden