Shutterstock.com

Nieuws Peulvruchten

Teelt bruine bonen ook komend jaar in trek

27 December 2020

Het areaal bruine bonen lijkt ook komend seizoen verder te groeien. De industrie is voor teelt 2021 nog op zoek naar areaal, waarbij het voor akkerbouwers eventueel een alternatief kan zijn voor aardappelen.

Uit cijfers van het CBS blijkt dat dit jaar 2.130 hectare bruine bonen zijn geteeld. Ruim 700 hectare meer dan een jaar eerder. 90% van het areaal ligt in Zeeland. Voor de teelt komend seizoen kan volgens CZAV en Van Iperen nog areaal bij telers worden ondergebracht.  "In de praktijk kunnen opbrengsten van 3.500 kg per hectare of meer worden gehaald. Bonen kunnen zo een mooi saldo opleveren", volgens Stefan de Ruijter, commercieel technisch adviseur van CZAV.

Johan Aarnoudse, specialist bemesting/teeltsystemen bij Van Iperen schat dat het areaal bruine bonen in zijn werkgebied voor komend jaar vergelijkbaar wordt met afgelopen jaar. "Het is afwachten wat de contractprijzen voor aardappelen gaan doen. Bij lage prijzen kan er nog wat extra vraag komen".

Hamsteren in lockdown
Mede door de coronacrisis is er extra belangstelling voor het kopen en consumeren van lokaal geteeld voedsel en voor gezonde voeding. Zo hebben consumenten tijdens de eerste lockdown afgelopen voorjaar bruine bonen gehamsterd, waardoor de voorraden op raakten. Daarbij kiezen mensen bewuster wat ze eten. Peulvruchten passen als bron van eiwitten daarbij. De vraag lijkt daarmee gelijke tred te houden met de areaal groei.

Een late oogst is een van de grootste risico's van de teelt. Het is van belang op tijd te zaaien en voorzichtig te zijn met stikstof, omdat het gewas anders te laat afrijpt. Door het wegvallen van de zaadcoating tegen insecten en de droge omstandigheden afgelopen voorjaar, hebben sommige telers pas in juni gezaaid. Deze percelen werden pas rijp toen eind september een natte periode inviel. Dat resulteerde in kwaliteitsverlies en moeilijkheden bij de oogst.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Aangeboden door Van Iperen

Hogere opbrengst in aardappelen

Nieuws CZAV

Winst van CZAV bijna verdrievoudigd

Aangeboden door Van Iperen

Speel met taakkaarten in op variatie in de bodem

Aangeboden door Van Iperen

Akkerbouwers helpen bij verhogen rendement

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief