Agrifoto

Nieuws Akkerbouw

Drempelmaatregel ruggenteelt van de baan

3 Februari 2021 - Jurphaas Lugtenburg - 1 reactie

Minister van Landbouw Carola Schouten voert de maatregel van de verplichte drempels in de ruggenteelten op klei- en lössgrand toch niet in. Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft Schouten verzocht de maatregel te schrappen en daar geeft de minister gehoor aan.

Omdat het besluit gepubliceerd is, kan het niet meer aangepast worden. Zodoende heeft de minister de maatregel geheel geschrapt. In de sector is veel weerstand tegen de drempelmaatregel. De wetenschappelijke onderbouwing de maatregel lijkt te ontbreken. Er zijn ook veel praktische bezwaren tegen drempels van ten minste 5 centimeter hoog tussen de ruggen. Mechanische onkruidbestrijding is met de drempels zo goed als onmogelijk en een goede afstelling van de machines wordt bemoeilijkt om over het comfort van de chauffeur nog maar te zwijgen.

Nitraatrichtlijn
Naast de verplichte drempels tussen de ruggen, konden teler ook een extra bufferstrook aanleggen of een greppel om het perceel leggen, om de afspoeling van meststoffen naar het oppervlaktewater te voorkomen. Ook deze andere maatregelen zijn geschrapt. Door het niet invoeren van de maatregel, voldoet Nederland niet volledig aan de voorschriften van de Nitraatrichtlijn.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
roy 3 Februari 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10890890/drempelmaatregel-ruggenteelt-van-de-baan]Drempelmaatregel ruggenteelt van de baan[/url]
toch nog enig verstand in de politiek? Hoe ver kun je van de praktijk af staan om zoiets voor te stellen? Mens en productonterend.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
akkerbouw noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden