Shutterstock

Inside Granen & Grondstof

Fransen exporteren meer tarwe buiten de EU

18 Februari 2021 - Jurphaas Lugtenburg

Het Franse marktbureau FranceAgriMer heeft de verwachte export van Franse tarwe naar markten buiten de EU naar boven bijgesteld. Er is momenteel een redelijk veel vraag van buiten de EU. Toch verwacht het bureau dat de voorraden stabiel blijven.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De verwachte Franse export naar buiten de EU wordt nu geschat op 7,45 miljoen ton door FranceAgriMer. Een maand eerder was dat nog 7,27 miljoen ton. De export buiten de EU blijft daarmee in 2020/2021 ruim onder het record van 13,57 ton in seizoen 2019/2020.

Kleine voorraad
De verwachte eindvoorraad voor 2020/2021 wordt geschat op 2,5 miljoen ton, gelijk aan vorige maand. Het bureau verwacht dat er iets minder tarwe gebruikt word voor veevoer. Dat wordt gecompenseerd door de extra export. De gerstvoorraad is 100.000 ton naar beneden bijgesteld op 1 miljoen ton. De voorraden staan hiermee op een relatief laag peil. Zachte tarwe bereikt zelfs het laagste niveau in 7 jaar.

De Franse graanmarkt is in het begin extra gedreven door levendige Chinese vraag, melden verschillende handelaren. De grote Australische tarweoogst zette een rem op de prijs van de Franse in Azië, ondanks de diplomatieke spanningen tussen China en Australië. Inmiddels zijn de meer traditionele bestemmingen in Noord-Afrika aan de markt. Hier blijft de Europese tarwe juist een concurrent door de Russische exportheffingen en de onduidelijkheid daarover.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden