Shutterstock

Nieuws Granen

Wordt haver de nieuwe soja?

18 Februari 2021 - Jurphaas Lugtenburg

Onderzoekers in Ierland en Wales hebben €2,7 miljoen gekregen voor onderzoek naar verbeteringen in de haverteelt in het kader van de Europese Green Deal. Kan haver in de toekomst soja vervangen?

Het project wordt geleid door het University College Dublin (UCD). €2,18 miljoen van het budget komt uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

Onderdeel van de Green Deal is onder andere het reduceren van het gebruik van (kunst)mest en gewasbeschermingsmiddelen. Er liggen ook kansen voor haver in de farm-to-fork strategie omdat het gewas goed gedijt in het Noord-Europese klimaat. De onderzoekers verwachten dat haver daarmee een goede vervanger zou kunnen zijn van geïmporteerde soja. Haver heeft namelijk een unieke samenstelling van eiwit en olie en een hoge voedingswaarde.

Robuust gewas
In het onderzoek wordt gekeken naar welke rassen de beste landbouwkundige eigenschappen hebben in een systeem met zo min mogelijk gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest. Haver heeft hier van nature al een voordeel door een lage stikstofbehoefte en een hoge weerstand tegen ziekten. Daarnaast wordt onderzoek gedaan naar de voedingswaarde en welke gezondheidsvoordelen haver en levensmiddelen waarin haver verwerkt is, bieden.

Vraag neemt toe
De vraag naar producten waarin haver verwerkt is neemt toe onder consumenten. Het past in de algemene trend van gezondere en plantaardige voeding. Met dit onderzoek hopen het UCD en de andere betrokken partijen de markt voor haver verder te ontwikkelen en uit te breiden.

In Nederland is het areaal laatste jaren stabiel, volgens cijfers van het CBS. Het schommelt rond de 1.500 hectare. Tot 1960 was het areaal nog circa 160.000 hectare. Wereldwijd is haver ongeveer goed voor 2% van de jaarlijkse graanproductie.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse Granen & Grondstof

Beperkte mondiale vraag blijft tarwe-export remmen

Analyse China

Wordt frites geraakt door haperende groei in China?

Analyse Granen & Grondstof

Oekraïne niet van plan minder tarwe te zaaien

Analyse Grondstoffen

Voedselzekerheid en milieu botsen in Amazonegebied

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden