Eigen foto

Nieuws Akkerbouw

Onderzoek naar robots voor de landbouw

9 Maart 2021 - Jurphaas Lugtenburg

Eén van de belangrijkste uitdagingen voor de Europese landbouw is het gebrek aan en de kosten van arbeid. Automatisering en robotisering kunnen daar een oplossing voor bieden. Het nieuwe project Robs4Crops wil automatisering en robottechnologie verder ontwikkelen en beschikbaar maken voor het doorsnee boerenbedrijf.

Robs4Crops is een vierjarig project dat dit jaar van start is gegaan en wordt geleid wordt door Wageningen University and Research in samenwerking met consortiumpartners. Er is voor het project een budget van €7,9 miljoen beschikbaar gesteld door de Europese Unie.

Robotisering en de aanverwante technologieën kunnen een grote verandering in de agrarische sector te weeg brengen. Het gebruik van de geavanceerde technologie heeft een enorme potentie op het gebied van productiviteit, efficiency en duurzaamheid. Er is nu al veel belangstelling voor technieken om verder te automatiseren, maar er zijn nog maar weinig praktijkrijpe robots beschikbaar. Met Robs4Crops worden nieuwe technieken getest en ontwikkeld om repetitieve en monotone werkzaamheden te doen. De agrarische sector wordt daarmee minder afhankelijk van de beschikbaarheid van arbeid. Bovendien kan het helpen bij het reduceren van de kosten.

Testen in Frankrijk, Griekenland, Spanje en Nederland
De testen zullen in realistische omstandigheden plaatsvinden in Frankrijk, Griekenland, Spanje en Nederland. Er wordt geput uit de ervaringen die in de industrie zijn opgedaan. Daarbij wordt onderzocht hoe die technieken passen in de gangbare landbouwpraktijk, bij de bestaande machines en bij de huidige standaarden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden