Sencrop

Nieuws Precisielandbouw

Pact Dacom en Sencrop in weerdata per perceel

24 Maart 2021 - Jurphaas Lugtenburg

Dacom en Sencrop gaan officieel samenwerken. Dat maakten de bedrijven vrijdag 19 maart bekend. Door het koppelen van de Dacom-data met de Sencrop-weerstations kan specifiek advies voor gewassen worden gegeven op basis van lokale weersomstandigheden.

Dacom is bekend van bedrijfsmanagementsystemen en datagedreven adviesdiensten. Sencrop heeft naar eigen zeggen het grootste netwerk van online weergegevens voor de landbouw in Europa. Het afgelopen jaar zijn op verzoek van akkerbouwers al 40 koppelingen tussen Dacom-systemen en Sencrop-weerstations gemaakt. "De goede ervaringen zijn aanleiding om de samenwerking verder uit te bouwen," zegt Janneke Hadders, CEO van Dacom.

Weerdata op perceelniveau
Uit onderzoek van Agridirect blijkt dat 7,3% van de akkerbouwers gebruik maakt van geautomatiseerde waarschuwingssystemen om hun gewassen te beschermen tegen ziekten en plagen. Goede lokale weergegevens zijn daarbij van groot belang. Alleen dan kan de juiste beslissing op het juiste moment genomen worden, melden de bedrijven in een verklaring.

Door het Sencrop-weerstation te koppelen aan de Dacom ziektemodule kan het Dacom systeem ziekteadviezen geven op basis van de lokale weersomstandigheden. "Weersomstandigheden zoals neerslag worden steeds lokaler. Door de samenwerking met Sencrop verlagen we de drempel om met eigen weerdata de aanpak van onder andere schimmelziektes verder te optimaliseren", aldus Hadders.

Martin Ducroquet, medeoprichter van Sencrop, vindt de samenwerking een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van precisielandbouw. "De mogelijkheid om Sencrop met digitale programma's als Dacom te koppelen is een sleutelelement voor het opbouwen van een efficiënte precisielandbouw op basis van ultra-lokale weergegevens."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox