Agrifoto

Nieuws Suikerbieten

Bieten zaaien gaat van leien dakje

1 April 2021 - Jurphaas Lugtenburg

Het zaaien van suikerbieten komt goed op stoom. Cosun meldt dat er begin deze week ruim 15% van het areaal gezaaid is. Er zijn wel grote verschillen tussen gebieden in Nederland. In het zuidwesten stond de teller op 33%, terwijl in het percentage noordoosten op circa 5% lag.

Een goed zaaibed maken gaat volgens Cosun veel makkelijker dan vorig jaar. De grond valt netjes en in veel gevallen is één werkgang voldoende voor een goed zaaibed. In het huidige tempo zijn voor Pasen bijna alle bieten in het zuidwesten gezaaid. In het noorden en het oosten is de ondergrond op veel plaatsen nog aan de natte kant. Ook zijn hier nog diverse telers die eerst nog een gift organische mest willen uitrijden.

Slakkenschade
De bieten die begin maart zijn gezaaid, staan inmiddels boven. Het IRS waarschuwt voor slakkenschade op de percelen waar de bieten boven komen. Het advies is om tot en met het tweebladstadium regelmatig op aantasting door slakken te controleren. Vooral percelen die grover liggen, zijn bij vochtige omstandigheden gevoelig voor slakken.

Het IRS kondigde vandaag (donderdag 1 april) ook aan te starten met de luizentellingen. Mits op de telpercelen de bieten boven staan. De resultaten zijn te zien op de bladluiswaarschuwingskaart. Voor de bepaling van de schadedrempel worden alle groene bladluizen geteld. Als op meerdere percelen de schadedrempel in een gebied wordt bereikt, krijgen de telers een SMS van Cosun om hun eigen percelen te controleren. Dit om aantasting door het vergelingsvirus later in het seizoen te voorkomen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Interview Arwin Bos (Cosun)

'Waterkwaliteit is bij Cosun een topprioriteit'

Nieuws Suikerbieten

Cosun draait eerste biobietencampagne dit jaar

Nieuws Agribusiness

Cosun stelt nieuwe financiële baas aan

Nieuws Ondernemen

Vreugdenhil stapt met Cosun in plantaardige melk

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden