Agrifoto

Nieuws Suikerbieten

Bieten zaaien gaat van leien dakje

1 April 2021

Het zaaien van suikerbieten komt goed op stoom. Cosun meldt dat er begin deze week ruim 15% van het areaal gezaaid is. Er zijn wel grote verschillen tussen gebieden in Nederland. In het zuidwesten stond de teller op 33%, terwijl in het percentage noordoosten op circa 5% lag.

Een goed zaaibed maken gaat volgens Cosun veel makkelijker dan vorig jaar. De grond valt netjes en in veel gevallen is één werkgang voldoende voor een goed zaaibed. In het huidige tempo zijn voor Pasen bijna alle bieten in het zuidwesten gezaaid. In het noorden en het oosten is de ondergrond op veel plaatsen nog aan de natte kant. Ook zijn hier nog diverse telers die eerst nog een gift organische mest willen uitrijden.

Slakkenschade
De bieten die begin maart zijn gezaaid, staan inmiddels boven. Het IRS waarschuwt voor slakkenschade op de percelen waar de bieten boven komen. Het advies is om tot en met het tweebladstadium regelmatig op aantasting door slakken te controleren. Vooral percelen die grover liggen, zijn bij vochtige omstandigheden gevoelig voor slakken.

Het IRS kondigde vandaag (donderdag 1 april) ook aan te starten met de luizentellingen. Mits op de telpercelen de bieten boven staan. De resultaten zijn te zien op de bladluiswaarschuwingskaart. Voor de bepaling van de schadedrempel worden alle groene bladluizen geteld. Als op meerdere percelen de schadedrempel in een gebied wordt bereikt, krijgen de telers een SMS van Cosun om hun eigen percelen te controleren. Dit om aantasting door het vergelingsvirus later in het seizoen te voorkomen.

boerenbusiness.nl

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een klein akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland).
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Nieuws Suikerbieten

Veel overzaai suikerbieten door korstvorming

Nieuws Suikerbieten

Overzaai ligt op de loer bij suikerbieten

Achtergrond Poll suikerbieten

Heeft Cosun en de bietenteelt het vertrouwen?

Achtergrond suiker

'Allulose heeft veel potentie als suikervervanger'

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief