RoyalCosun

Nieuws Cosun Beet Company

Suikerbieten als basis van plastic flessen en antivries

22 April 2021 - 5 reacties

Suikerbietenverwerker Cosun Beet Company en Avantium, een technologiebedrijf in duurzame chemie, kondigen vandaag (donderdag 22 april) aan de eerste commerciële fabriek van plantaardige glycolen te bouwen. De bedrijven zijn van plan om in dit jaar een joint venture op te richten. De commerciële activiteiten moeten in 2025 van start gaan.

Avantium heeft een techniek ontwikkeld om suikers om te zetten in glycolen. Daarmee wordt een alternatief geboden voor de huidige uit fossiele bronnen gewonnen stoffen.

In de nieuwe fabriek worden 2 producten gemaakt. PlantMEG, een product dat een grondstof is voor bijvoorbeeld plastic flessen en verpakkingen, polyester textiel en antivries. Het tweede product is plantMPG dat onder meer wordt gebruikt voor het ijsvrij maken van vliegtuigen en in polyesterharsen die bijvoorbeeld worden gebruikt in windmolenbladen en als warmteoverdrachtvloeistof in zonnepanelen geproduceerd.

Groene ambitie
"Wij hebben de ambitie om de groenste, meest innovatieve en meest succesvolle suikerbietenverwerker ter wereld te zijn", zegt Paul Mesters CEO van Cosun Beet Company in een persbericht. "De samenwerking met Avantium is een goed voorbeeld van ons streven om suikerbieten maximaal te benutten en tegelijkertijd actief bij te dragen aan een fossielvrije toekomst. We kijken ernaar uit om onze samenwerking met Avantium in de komende jaren te laten groeien en te verdiepen"

Avantium produceert plantMEG en plantMPG nu in een in 2019 geopende demonstratiefabriek in Delfzijl. Daarbij wordt bietsuiker van Cosun als hernieuwbare grondstof gebruikt. De huidige samenwerking tussen de bedrijven is een solide basis voor de voorgenomen joint venture.

Avantium zal naast de joint venture doorgaan met het verder ontwikkelen en wereldwijd licenseren van haar Ray Technology. Cosun Beet Company blijft als onderdeel van de bedrijfsstrategie zoeken naar mogelijkheden om zijn biobased portfolio uit te breiden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een klein akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
Abonnee
jk 22 April 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10891920/suikerbieten-als-basis-van-plastic-flessen-en-antivries]Suikerbieten als basis van plastic flessen en antivries[/url]
suikerbieten, de groene olie van de toekomst
Abonnee
Vrij grof 22 April 2021
Prachtig nieuws , en nu maar hopen dat de kwaliteiten constant zijn en de prijs aantrekkelijk is om over te stappen en daarbij een mooie bietenprijs anders kunnen we er direct wel mee stoppen.
Met welke gewassen zouden deze producten ook gemaakt kunnen worden zonder daarmee te moeten concurreren.
Abonnee
FB 23 April 2021
We praten er al 35 jaar (wat ik weet) over, zou het nu dan toch van de grond komen?!
gerard 24 April 2021
we gaan afscheid nemen van de olie
dus ook de produkte van de olie zoals plastiek en nylon
dat geeft weer een opleving in de plantaardige sector
en dat geeft onrust kijk naar de tarwe prijs gaat met stuivers omlaag om na een paar weken met stuivers omhoog te gaan
Abonnee
Vrij grof 24 April 2021
Franske Timmermans zal de boertjes nog eens gaan waarderen.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws 7e Actieprogramma

Teleurstelling bij Cosun om winterteeltenlijst

Nieuws suikerbieten

Bietenzaai dreigt laatste sinds telling te worden

Nieuws Agribusiness

Cosun wil versneld groei in biobased oplossingen

Nieuws Jaarcijfers

Cosun nog niet content met fors verbeterde resultaten

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox