Shutterstock

Nieuws neonicotinoïden

Ban op neonicotinoïden in landbouw blijft van kracht

6 Mei 2021 - Jurphaas Lugtenburg

Het Europese hooggerechtshof heeft geoordeeld dat het gedeeltelijke verbod op neonicotinoïden door de Europese Commissie terecht is. Het hof deed deze uitspraak vandaag (donderdag 6 mei) in een zaak die is aangespannen door chemieconcern Bayer tegen het verbod.

Neonicotinoïden liggen onder vuur omdat ze in verband worden gebracht met het afnemende aantal wilde bijen. De Europese Commissie besloot daarom de stoffen imidacloprid, clothianidin en thiamethoxam te verbieden in voor bijen aantrekkelijke gewassen.

Geen nieuw bewijs
In 2018 startte Bayer als producent een zaak tegen het verbod omdat er te weinig nieuw wetenschappelijk bewijs zou zijn. Het verbod heeft volgens Bayer daarmee vergaande gevolgen heeft voor de zekerheid en voorspelbaarheid voor de goedkeuring van reeds toegelaten werkzame stoffen in de EU. Verder waarschuwde het bedrijf dat het gebruik van andere minder efficiënte gewasbeschermingsmiddelen toeneemt door het wegvallen van neonicotinoïden.

Het hof bevestigt met de uitspraak dat gebruik gemaakt mag worden nieuwe bevindingen van de European Food Safety (EFSA), ondanks dat die niet door alle lidstaten zijn geratificeerd en dat alle wetenschappelijke informatie mag worden meegenomen in de herbeoordeling van een toelating.

Carte blanche om toelating te herzien
Een woordvoerder van Bayer reageert tegenover Reuters teleurgesteld op de uitspraak. "Met dit vonnis heeft de Europese Commissie in feite een carte blanche om de toelating van gewasbeschermingsmiddelen te herzien op basis van dun bewijs, die niet eens nieuwe wetenschappelijke gegevens hoeven te zijn."

Ondanks het verbod op neonicotinoïden in de landbouw zijn er volgens de EU 206 noodontheffingen verleend voor het gebruik van de stoffen tussen 2013 en 2019. De stoffen zijn ook nog te krijgen buiten de landbouw, bijvoorbeeld als antivlooienmiddel voor huisdieren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse Gewasbescherming

Hoge prijzen compenseren kleinere volumes middelen

Nieuws Politiek

Brussel trekt omstreden wet halvering middelen in

Analyse Gewasbescherming

Chemiereuzen verkopen minder middelen

Nieuws Gewasbescherming

Spuitdrones: de EU ziet ze vliegen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden