Shutterstock

Nieuws Klimaat

Nieuwe rassen nodig door klimaatverandering

17 Mei 2021 - Jurphaas Lugtenburg

Door klimaatverandering staat de agrarische sector voor een grote uitdaging. Stijgende temperaturen zijn een van de belangrijkste redenen voor lagere opbrengsten volgens wetenschappers. De sector moet, om de opbrengsten op peil te houden en daarmee de voedselzekerheid veilig te stellen, inspelen op de veranderende omstandigheden.

Volgens een nieuwe internationale studie, onder leiding van Florian Zabel van de Universiteit van München, kunnen op de lokale situatie aangepaste rassen daar een belangrijke rol in spelen. In het onderzoek hebben de wetenschappers 4 klimaatscenario's gedefinieerd variërend van een globale temperatuurstijging van 1,4 graden tot 3,9 graden aan het einde van deze eeuw.

Opbrengsten hoeven niet achter te blijven
Als de opwarming van de aarde binnen de 1,5 graad blijft, zoals in de klimaatdoelen van Parijs is vastgelegd, kan op 85% van de bestaande landbouwgrond met de huidige rassen een optimale opbrengst gehaald worden. In grote delen van Europa, China en Rusland zijn volgens de modelberekeningen goede resultaten te halen, eventueel met andere rassen.

"Onze resultaten laten zien dat bij een gematigde temperatuurstijging we ons over het algemeen goed aan de klimaatverandering aan kunnen passen. De wereldwijde opbrengsten kunnen zelfs met bijna 20% stijgen tegen het einde van deze eeuw", zegt Zabel op de website van de universiteit.

40% ongeschikt in worst-case scenario
"In het worst-case scenario zijn voor 40% van het landbouwareaal andere rassen nodig" volgens Zabel. Ook belangrijke productiegebieden voor bijvoorbeeld maïs en tarwe worden in dat scenario geraakt. Er zijn regio's waar aanpassen van rassen weinig of geen effect hebben vanwege de verwachte droogte volgens het onderzoek. Dat is bijvoorbeeld in Texas, Kenia en delen van India en Brazilië het geval.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden