Shutterstock

Inside Weer

Mei een verzopen maand voor de boer

25 Mei 2021 - Niels van der Boom - 1 reactie

De laatste dagen van mei verlopen uiterst nat, waardoor landwerk opnieuw uitgesteld moet worden tot in juni. Op veel plaatsen is deze maand de dubbele hoeveelheid neerslag gevallen dan wat gemiddeld is. Vochtreserves zijn daardoor meer dan aangevuld.

Het zuidwesten en zuidoosten zijn deze maand relatief de droogste gebieden in ons land. In het westen en noorden viel in de eerste 25 dagen van mei al een fikse hoeveelheid regen. Soms gaat het om zeer lokale en heftige buien die naast regen ook hagel meebrengen. Meerdere gebieden in Friesland en de Noordoostpolder zijn al een aantal keren getroffen door zulke buien.

3 weken later
De kaart van Hetweeractueel laat een heel aantal plekken zien waar meer dan 100 millimeter is gevallen. Er zijn uitschieters bij van 130 millimeter. Gemiddeld valt er 56 millimeter neerslag deze maand. Ook is het nog steeds te koud voor de tijd van het jaar en dat is goed zichtbaar in de trage ontwikkeling van de gewassen.

Zo hebben de suikerbieten nog heel wat in te halen voor ze op de langste dag dicht staan. Wintertarwe staat normaal eind mei in de aar, maar dit jaar is daar geen sprake van. De wintergerst staat nog maar net in de aar. Op de meeste plekken zijn de gewassen zo'n 3 weken later. Vooral omdat het de laatste 2 jaar steeds erg warm was in het voorjaar, zijn de verschillen groot.

Voor de aardappelen die nog moeten worden gepoot, is het voorlopig wachten. Pas in juni kunnen de werkzaamheden worden hervat, gezien de verwachtingen nu. In Noord-Nederland moet nog steeds een kleine 10% worden gepoot. Vooral pootaardappelen langs de Waddenkust maar ook voor een deel zetmeel- en consumptieaardappelen in het noordoosten. In Noord-Holland moet eveneens nog een klein deel worden gepoot. In de Noordoostpolder is afgelopen week sporadisch nog wat gepoot. Het werk is daar nagenoeg afgerond.

Vroege aardappelen op Tholen hebben de groei er goed in. Deze zijn onder acrydoek geteeld. (eigen foto)

Eind deze week maaien
Melkveehouders hebben de dagen rond Hemelvaartsdag gebruikt om de eerste snede gras binnen te halen. Die gok pakte achteraf meestal goed uit, al viel er plots ook een lokale bui. Met regen is er vooral in het oosten ingekuild rond die tijd. Daardoor wordt ook melding gemaakt van broei in de pas aangelegde kuilen. Voor een deel staat de eerste snede nog op het land, die inmiddels topzwaar is geworden en plat gaan liggen door de vele regen. Kijkend naar het weerbericht, dan kunnen de maaiers eind deze week waarschijnlijk het land weer in op de plekken waar niet al teveel regen is gevallen.

Vanaf vrijdag 28 mei gaat de temperatuur eindelijk weer iets oplopen naar zo'n 20 graden. De zon komt terug en de regen verdwijnt. Dat is althans wat de verwachtingen nu laten zien. We krijgen een stabieler weertype zodat hopelijk de landwerkzaamheden snel hervat kunnen worden. Voor akkerbouwers moet de grond eerst een aantal dagen uitzakken. Veel wind wordt niet voorspeld. Omdat de gewassen wel doorgroeien – en niet te vergeten het onkruid – is het een hele uitdaging om droge momenten op te zoeken. Zo moeten de meeste aardappelen nog worden gefreesd en is ook de onkruidbestrijding in bieten en uien moeilijk.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior marktspecialist akkerbouwgewassen bij DCA Market Intelligence. Hij maakt vooral analyses en marktupdates over de aardappelmarkt. In columns deelt hij zijn scherpe blik op de akkerbouwsector en technologie.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
Jpk 28 Mei 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10892414/mei-een-verzopen-maand-voor-de-boer]Mei een verzopen maand voor de boer[/url]
Het is prima als er een mini honger wintertje uitbreekt . Geschatte prijzen voor conference peren voor afzet seizoen 2021 -2022 . Telers prijs 0.50/kg aardappelen 0.30 perkg uien 025/kg kan de overheids instantie AFM alleen maar toekijken . Planet proof verhoogt de kostprijs
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
akkerbouw noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden