Shutterstock

Nieuws Weer

Kustregio krijgt flinke neerslag voor de kiezen

21 Juni 2021

Met de komst van onstabiel zomerweer is lokaal veel neerslag gevallen. Dat ging soms met hagelbuien gepaard. De kustregio's vanaf Zeeland tot Friesland hebben de meeste neerslag voor hun kiezen gekregen. Vooral in Noord-Holland is een gigantische hoeveelheid neerslag gevallen.

De verschillen in het land zijn zeer groot. Het oosten en zuidoosten hebben nauwelijks regen van betekenis gekregen terwijl richting de kust de millimeters steeds verder toenemen. In de kop van Noord-Holland gaat het lokaal om 75 tot wel 170 millimeter

Droog
In het zuidwesten viel tussen de 30 en 50 millimeter regen in het weekend. Voor problemen heeft dat niet gezorgd. De grond was alweer behoorlijk droog en de gewassen konden zo'n hoeveelheid neerslag goed gebruiken.

Storm- en vooral hagelschade geeft een ander beeld. Vanaf vrijdag trokken die ons land binnen. Het schadebeeld is uiterst lokaal maar zeer vervelend voor wie het treft. Zo werd ook het uienperceel van de Gewastour in Nagele getroffen door een hagelbui. Verder is in de Noordoostpolder vooral sprake van stormschade.

Tornado in België
Ook in België viel lokaal behoorlijk wat water. Daarnaast zorgden zware windstoten voor problemen en kwam het in de provincie Namen zelfs tot een kleine tornado. De hoeveelheid neerslag die lokaal viel loopt op tot boven de 100 millimeter. Ook langs de Belgische kust viel veel meer neerslag dan in het oosten en zuiden het geval is.

Wat voor schade gewassen door het weer hebben opgelopen is lastig te zeggen. In Noord-Holland waren (en zijn) boeren met man en macht bezig om de polders droog te pompen. De stortbuien vallen meestal zeer lokaal. Gelukkig kon de grond op veel plaatsen de regen wel goed verwerken. Alleen waar tweemaal zware buien vielen – zoals in de kop van Noord-Holland – viel dat niet mee.

Groeizaam
Vandaag, maandag 21 juni, valt ook nog tussen de 10 en 20 millimeter . Opnieuw vooral in het westen. Daarna nemen de buien af en blijft het beperkt tot af en toe wat gespetter. De temperaturen lopen op tot rond de 20 graden. Perfecte groeiomstandigheden voor gewassen en grasland waar voldoende vocht viel. Dat is niet overal het geval. Zo wordt onder meer in Brabant en Limburg nog steeds beregend. Hier viel soms niet meer dan 5 millimeter in de voorbije dagen.

boerenbusiness.nl

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappel- en granenmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Inside Weer

Mei een verzopen maand voor de boer

BB TV Weerman Robert de Vries

Wanneer komt die goede bak regen er eens aan?

BB TV Weerman Robert de Vries

Neerslag en vorst: april kan vrij koude maand worden

BB TV Robert de Vries

Droog, zon en op grote schaal vorst aan de grond

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief