Eigen foto

Gewastour Uien - Week 24

Flinke schade in zaaiuien door onweersbuien

19 Juni 2021 - Jesse Torringa

Het waren bijna Amerikaanse taferelen met het noodweer afgelopen vrijdag. De hevige onweersbuien hebben regionaal voor veel schade gezorgd. Plensbuien lieten opnieuw sloten overlopen en ook de harde windstoten hebben schade aangericht op de percelen. 

Met name in het midden van Nederland ging het er hard aan toe. Voor vrijwel iedere teler kwamen de regenbuien gewenst na een zeer warme periode, maar regionaal waren de weersomstandigheden iets teveel van het goede. Zo zijn er in Oosterwolde (Gelderland) elektriciteitsmasten omgewaaid, werden wegen versperd door omgevallen bomen en is er schade op verschillende percelen. met name in de Noordoostpolder (NOP) en het noorden van Nederland is schade gemeld.

Zaaiuien flink toegetakeld
In de Noordoostpolder ging het er hard aan toe. Windstoten en hagel hebben daarbij percelen flink toegetakeld. Op het Gewastourperceel in Nagele (Noordoostpolder) is dat goed terug te zien. De zaaiuien hebben door de wind een flinke klap gekregen. Sommige planten zijn zelfs afgesnoerd, anderen zijn geknakt. Het is de vraag hoe deze zich herstellen. 

De zaaiuien op het Gewastourperceel in Nagele zijn flink toegetakeld door het noodweer.

Ook het Gewastourperceel in Wezup kreeg de volle laag, getuige de video die teler Arjan Jakobs heeft gemaakt. Het regenwater stond hier tussen de rijen.
 

Ondanks het onweer viel de neerslag in de meeste gebieden mee. Regionaal zorgde de neerslag voor problemen, maar andere gebieden ontvingen niets. Op het gewastourperceel in Oeffelt (Noord-Brabant) was er geen vuiltje aan de lucht, volgens Geert Jillissen: "Ik heb zojuist de haspel weer verzet. We hebben weer geen millimeters gehad en hadden een mooie dag vandaag. Ik hoop zondag op een bui, want anders zijn de zaaiuien maandag aan de beurt met de haspel."

Neerslagkaart 18 juni.                                                                           Bron: Sencrop

Opnieuw hevige onweersbuien verwacht
In de nacht van zaterdag op zondag worden opnieuw hevige onweersbuien verwacht met stortbuien en harde windstoten. Ook in de dagen daarna is er kans op regenbuien en maakt de temperatuur een sprong naar beneden. Daarmee lijkt er een einde gekomen aan de warme en droge periode. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.
Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox