Agrifoto

Nieuws Suiker

Eerste prognose opbrengst suikerbieten bekend

2 Juli 2021 - Jurphaas Lugtenburg

Cosun verwacht het huidige seizoen een suikeropbrengst van net onder het langjarige gemiddelde. De Duitse suikerproducent Südzucker schat de opbrengsten wat positiever in en verwacht dat die in Europa minstens op het langjarige gemiddelde liggen.

De verwachte suikeropbrengst voor Nederland komt dit seizoen op 13,6 ton per hectare. Dat is iets onder het 5-jarige gemiddelde dat op 13,8 ton per hectare staat. De zaaidatum wijkt niet af van de afgelopen jaren, maar het groeipunt van de bieten ligt ongeveer een week later dan wat op basis van de zaaidatum mag worden verwacht. Dat wijt Cosun aan het relatief koude voorjaar. De coöperatie waarschuwt telers alert te zijn op bladschimmels. Het risico op schimmels is hoog op het moment, terwijl het blad gezond houden in deze periode volgens Cosun juist cruciaal is. 

Südzucker gaat er vanuit "dat we ten minste een gemiddelde opbrengst halen", meldt agrarisch directeur Thomas Kirchberg in de Heilbronner Stimme. Door een gunstige temperatuur en voldoende neerslag in mei en juni zijn de bieten hard gegroeid.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox