Eigen foto

Nieuws Weer

Hagel heeft in Europa al 66.000 hectare verwoest

5 Juli 2021

In heel Europa is al meer dan 66.000 hectare aan agrarische gewassen getroffen door hagel. Dat meldt gewasverzekeraar Vereinigte Hagel. Door noodweer in onder andere Duitsland, Oostenrijk en Tsjechië is het aantal getroffen hectare eind juni in korte tijd verdubbeld.

Eind juni melde Vereinigte Hagel nog dat 30.000 hectare gewassen door hagel was getroffen maar, kort daarna werd dit cijfer fors verhoogd. Inmiddels praat de verzekeraar over meer dan 66.000 hectare. Daar blijft het waarschijnlijk niet bij want, ook begin juli is er kans op hagelbuien in een aantal Europese landen.

Schades gehalveerd
Een fiks areaal gewassen is in meer of mindere mate getroffen, maar die schade is wel minder groot dan een jaar eerder. Toen stond de teller begin juli volgens het bedrijf op 120.000 hectare. Een schadepost van €150 miljoen bij 2.000 agrarische bedrijven. Dit jaar wordt de schadepost op €20 tot €23 miljoen geraamd.

Vooral het optreden van zogenoemde 'supercells' die in Frankrijk ontstonden, hebben in korte tijd voor een verdubbeling van de schade gezorgd. In het zuiden van Duitsland, Oostenrijk en Tsjechië ontstond veel schade. In zo'n bui komen hagelstenen voor ter grote van tennisballen. Ook is veel regen gevallen in een brede strook over deze landen. Nederland wordt eveneens genoemd. In Flevoland is onder meer hagelschade te vinden, waar ook de Gewastour-deelnemers mee te maken kregen.

Ideale omstandigheden
Steeds vaker komen deze 'mesocyclonen' voor die enorme schade kunnen aanrichten en zelfs voor tornado's zorgen. De weersomstandigheden waren ideaal hiervoor. Warme lucht laag bij de grond en wind uit de goede richting. Dat zorgde voor een soort 'tornado alley' in het zuiden van Duitsland. In Nederland hebben we gelukkig veel minder met dit soort weer te maken.

Vereinigte Hagel baseert zijn data op gegevens van eigen klanten. De verzekeraar – naar eigen zeggen de grootste agrarische verzekeraar in Europa – heeft in totaal 110.000 aangesloten agrarische ondernemers.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappel- en granenmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox