Agrifoto

Nieuws Mest

Miljoenen voor startup met kunstmestvervanger

19 Juli 2021 - Jurphaas Lugtenburg - 1 reactie

Startup Pivot Bio, ontstaan op de Universiteit van Californië, wil kunstmest (deels) vervangen door een andere stikstofbron. Vandaag (maandag 19 juli) heeft het bedrijf bekendgemaakt dat het daarvoor in de laatste investeringsronde $430 miljoen heeft opgehaald.

De investeringsronde werd geleid door Silicon Valley-durfkapitalist DCVC en Temasek Holdings uit Singapore. De totale financiering van Pivot Bio bedraagt $600 miljoen en de waarde van het bedrijf wordt geschat op $2 miljard. Dat zijn serieuze bedragen waar een grote mate van vertrouwen uitspreekt van beleggers in de nieuwe techniek. Maar wat heeft het bedrijf ontwikkeld?

Natuurlijke organismen
Pivot Bio brengt microben op de markt die stikstof (N2) uit de lucht opnemen en om zetten in het voor de plant opneembare ammonium (NH4+). Die organismen zijn van nature al in de grond aanwezig, maar worden nauwelijks benut door het gebruik van kunstmest. Door onderzoek en middels computerberekeningen worden de geschikte microben geïdentificeerd en als meststof toegepast.

De micro-organismen worden tijdens het zaaien in de rij bij het zaad gespoten en groeien gedurende het seizoen met het cultuurgewas mee. Ze gaan als het ware een samenwerking aan met de wortels van de plant. Op het moment kan het bedrijf, dat voornamelijk in de VS actief is, preparaten voor maïs en tarwe leveren.

Altijd voldoende stikstof
Het grote voordeel van de microben is volgens Pivot Bio dat de microben aan het gewas gedurende het hele groeiseizoen stikstof afgeven, waardoor meerdere gangen met de kunstmeststrooier of -spuit niet nodig zijn. Ook spoelt er niets uit en vervliegt er geen stikstof. Volgens het bedrijf zelf wordt het product al op miljoenen acres in de VS gebruikt en dit jaar is het areaal verviervoudigd ten opzichte van vorig jaar. Exacte cijfers geeft het bedrijf niet prijs.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
vlaming 20 Juli 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10893334/miljoenen-voor-startup-met-kunstmestvervanger]Miljoenen voor startup met kunstmestvervanger[/url]
Sinds wanneer kan een plant ammonium opnemen.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
akkerbouw noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Achtergrond mest

Derogatie beëindigd door druk Timmermans

Achtergrond Stikstofstemming

Omtzigts ministersplannen lonken na landbouwdebat

Achtergrond Stikstofstemming

Lang schaduwregeren geeft irritatie en chagrijn

Achtergrond Stikstofstemming

De missiegerichtheid van gehavend Rutte IV

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden