Photoagriculture / Shutterstock.com

Inside Suiker

Frankrijk verhoogt raming oogst suikerbieten

14 Oktober 2021 - Jeannet Pennings

Frankrijk heeft als grootste producent in Europa de oogstraming van suikerbieten naar boven bijgesteld. Het volume ligt fors hoger dan de matige oogst van vorig jaar, maar nog steeds beneden het vijfjarig gemiddelde.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het Franse ministerie van landbouw maakte begin deze week bekend dat de oogst van suikerbieten in het land dit jaar hoger uitpakt dan eerder was voorspeld. Hetzelfde geldt voor graan en maïs. Het natte zomerweer heeft minder oogstderving veroorzaakt dan aanvankelijk werd verwacht, zo meldt Reuters.

Bijna 30% hoger
Een maand geleden werd de opbrengst van suikerbieten nog op 33,1 miljoen ton geraamd. Inmiddels wordt op 34 miljoen ton gerekend. Het zou betekenen dat het volume maar liefst 29,6% hoger ligt dan in het dramatische afgelopen jaar toen het vergelingsvirus en droogte de oogst parten speelden. Sommige telers hadden te maken met opbrengstverliezen van 80%.

Wat dat betreft stond het gewas er dit jaar aanzienlijk beter voor. Maar ook dit keer hadden Franse suikerbietentelers te maken met tegenslagen. In het voorjaar hadden enkele tienduizenden hectares te lijden onder nachtvorst en deze zomer moesten sommige percelen vernietigd worden vanwege het gebruik van een verboden herbicide.

Areaal flink gekrompen
De tegenvallende groeiomstandigheden komen bovenop de areaalkrimp. Deze was in vrijwel heel Europa zichtbaar, maar in Frankrijk relatief groot. Het Franse suikerbietenareaal zou voor het eerst in jaren onder de 400.000 hectare zijn gezakt. Het huidige areaal zou 6% lager liggen dan vorig jaar en ruim 10% onder het vijfjarig gemiddelde.

Dit alles zorgt ervoor dat de Franse suikerbietenoogst nog steeds ver beneden gemiddeld ligt. Volgens de recente raming van het ministerie ligt de opbrengst 8,3% onder het vijfjarig gemiddelde.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden