Agrifoto

Inside Suiker

Europese bietenoogst start minder positief

13 September 2021 - Niels van der Boom

Cosun Beet Company is gestart met het verwerken van de suikerbieten. Daarmee is een begin gemaakt aan de campagne die zo'n 17 weken in beslag neemt. Ook in andere Europese verwerkers starten fabrieken langzaam op. Qua opbrengst start de oogst met een positievere noot dan de laatste 3 seizoenen het geval was.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Opkomstproblemen, vraatschade, droogte, vergelingsziekte en wat al niet meer. De laatste 3 groeiseizoenen heeft de Europese suikerbietenteelt flink wat voor de kiezen gekregen. Dit seizoen liggen de kaarten anders geschud. Ook nu zijn er issues geweest, maar fors minder.

Suikeropbrengst iets onder gemiddeld
Cosun Beet Company heeft vandaag (maandag 13 september) de eerste bieten in Hoogkerk en Dinteloord verwerkt. De Duitse fabriek in Anklam draait al een week. De coöperatie rekent momenteel met een gemiddelde bietenopbrengst van 81 ton per hectare. Dat komt neer op een suikeropbrengst van 13,6 ton per hectare. Deze cijfers liggen iets onder het 5-jarig gemiddelde. Gedurende de campagne kan dit nog anders uitpakken.

Telers zijn erg benieuwd naar de gehaltes en opbrengst. Door het donkere weer van augustus is de verwachting dat het suikergehalte laag ligt. Gelukkig hebben de bieten begin september nog wel wat zonlicht kunnen tanken.

8% hogere opbrengst
De meest recente opbrengstprognose van Südzucker komt op 85 ton per hectare. Dat is 8% meer dan het 5-jarig gemiddelde. Vooral omdat dit seizoen geen sprake is geweest van droogte. In Beieren komt de gemiddelde opbrengst zelfs op 90 ton per hectare uit. Een suikerprognose is nog niet gemaakt. Wel wordt opgemerkt dat de gewassen er gezond opstaan.

Südzucker begint eerst met het verwerken van biologische suikerbieten. Die campagne is 8 september begonnen. Op 14 september begint de normale verwerking en die loopt door tot half januari. Nordzucker is op 10 september met de biobieten begonnen. Daar worden de gewone bieten eveneens deze week verwerkt. Dat geldt overigens ook voor de fabrieken die het bedrijf heeft in Denemarken, Zweden, Finland, Litouwen, Polen en Slowakije.

Nordzucker rekent met een iets lager gemiddeld suikergehalte dan vorig jaar en een gemiddelde wortelopbrengst. Vorig seizoen is 2,7 miljoen ton suiker gewonnen door het bedrijf. Pfeifer & Langen, de derde Duitse bietenverwerker, start iets later met de campagne. Die begint er op 20 september en begin oktober, afhankelijk van de vestiging. Het bedrijf heeft ook nog opruimwerkzaamheden te verrichten. Die ontstonden door enorme wateroverlast.

Franse bietentelers komen uit een moeilijk seizoen. Het vergelingsvirus hakte vorig jaar flink in op de productie, net als droogte. De opbrengsten kelderde naar een dramatisch niveau. Ook dit voorjaar waren er problemen. Een periode met nachtvorst kostte enkele tienduizenden hectares de kop. Deze zomer bleek dat sommige percelen vernietigd moesten worden omdat met een verboden herbiciden is gespoten. Het gaat om een half miljoen ton bieten in Noord-Frankrijk. Dat is 1,5% van de totale Franse productie.

10 dagen zon te weinig
Dankzij een zomer met weinig zon en veel regen ramen de Fransen de suikeropbrengst fors lager. 8% minder dan het 5-jarig gemiddelde in alle teeltgebieden. Bietentelersorganisatie CGB meldt dat in totaal 10 dagen tekort aan zonuren zijn geteld in juli en augustus. Door het natte weer is de schimmeldruk ook hoger dan anders. De verwerkers Cristal Union en Tereos beginnen half september hun campagnes.

Deze berichtgeving is grotendeels ook in België terug te vinden. Daar rekent de Confederatie van Belgische Bietenplanters (CBB) met een gemiddelde hectareopbrengst van 14 ton suiker. De laatste jaren was dat tussen de 15 en 17 ton. Belgische telers, zo'n 6000 in totaal, zijn vooral bezig met het rendement van de teelt. Met het lager suikergehalte is het rendement onder aan de streep nog laag. Bij Tiense Suiker (eigendom van Südzucker) rommelt het al 4 jaar. Voor 2022 is beterschap beloofd, maar de prijszetting blijft ondoorzichtig.

Flexibiliteit gevraagd
Op 16 september opent de eerste Britse fabriek zijn deuren voor deze campagne. De laatste volgt 12 oktober. British Sugar vraagt telers om meer flexibiliteit aangaande de leverdatum en fabriek, ondanks dat het areaal 10% is gedaald. De extra kosten worden door het bedrijf vergoed. In het Verenigd Koninkrijk speelt vooral de discussie tussen rietsuiker en bietsuiker. Het land heeft namelijk een sterke suikerindustrie die draait op geïmporteerde rietsuiker. Die is veelal goedkoper, maar wordt tegen andere voorwaarden geproduceerd, zo zeggen voorstanders van bietsuiker. In het verleden werd de bietenteelt beschermd door Europese wetgeving. Na de Brexit is die bescherming weggevallen en moet de sector scherper concurreren.

Positieve cijfers komen uit Polen – de derde grootste suikerproducent in de EU – ondanks een afgenomen areaal. Telersorganisatie KZPBC rekent met 2,2 miljoen ton suiker tegenover 1,98 miljoen ton vorig jaar. Dankzij het weer komt ook hier het suikergehalte lager uit dan gemiddeld.

Prijs verdubbeld
In alle gevallen hopen de Europese landen dat een hogere suikerprijs uiteindelijk een deel van de minderopbrengst goedmaakt. De prijsvorming heeft dit seizoen een flinke sprong gemaakt. In een jaar tijd is de maandprijs in Londen met bijna €100 toegenomen tot boven de €400 per ton geraffineerde witte suiker. Dat triggert prijsinstrumenten die sommige Europese verwerkers in hun contracten hebben verwerkt.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden