Photoagriculture / Shutterstock.com

Nieuws Suiker

Franse opbrengst bieten tot 80% lager

5 Oktober 2020 - Niels van der Boom - 2 reacties

De schade door het vergelingsvirus aan suikerbieten in Frankrijk is enorm. Opbrengstverliezen tot 80% worden gemeld. In extreme gevallen is het niet eens de moeite waard om de loonwerker te bellen. Wanneer er niets veranderd dreigen Franse akkerbouwers de teelt op te geven.

Franse suikerbietentelers hebben een zwaar jaar achter de rug. In maart werd onder zeer droge omstandigheden gezaaid. Net als in Nederland had de grond veelal een slechte structuur na een zwaar najaar en een vorstloze winter. Toen de bietenplanten boven stonden kwam de eerste golf bladluizen er overheen. Door het gemis van de zaadcoating met neonicotinoïden kon schade niet worden voorkomen.

Opbrengst gehalveerd.
De gewassen herstelde zich dankzij warm weer en op tijd een bui gedurende mei. Aan het einde van de maand werd echter direct duidelijk dat het vergelingsvirus op bijna alle percelen aanwezig was. Gekoppeld aan droge groeiomstandigheden en hoge temperaturen bleef de bietenopbrengst ver achter, al zijn er binnen teeltregio's grote verschillen merkbaar. Die zijn niet direct te verklaren. Proefrooiingen kwamen uit op een opbrengstverlies van 30% tot 40% op aangetaste percelen. Nu de percelen geoogst worden komt dit verlies eerder op 30% tot 50%.

Hervé Fouassier is akkerbouwer en suikerbietenteler in Corbeilles, ten zuiden van Parijs. In het department Loiret is de bietenteelt zeer zwaar getroffen. Dat geldt ook voor de percelen van Fouassier. Naast bietenteler is hij voorzitter van de telersvereniging van Cristal Union. "Waar een hectareopbrengst van 80 tot 90 ton per hectare normaal is voor mijn bedrijf blijf ik nu op 37 ton steken", zegt hij tegen de Franse nieuwssite Terre-Net.

Rooien niet waard
Het opbrengstverlies kost de teler zo'n €1.000. Collega's die slechts 15 of 20 ton rooien vragen zich af of het überhaupt de moeite is om hun bieten te rooien. De loonwerker kost €300 tot €350 per hectare. Die extra kosten zorgen voor nog meer opbrengstverlies. In hoeverre de opbrengst lager ligt is sterk afhankelijk per gebied. Langs de Belgische grens ligt de schade op maximaal 5%. Vooral in de teeltgebieden ten zuiden en westen van Parijs is sprake van zeer grote schade.

Ook Frankrijk kende een zeer droge augustus en september, wat de opbrengst weinig goed deed. Toen het eind september begon te regenen is het niet meer gestopt. Vooral op de zware grond gaat het rooien van de kleine bieten erg moeizaam. Akkerbouwers zitten in dubio. Voor een verliesmakende teelt willen ze hun land niet kapotrijden. Suikergehaltes liggen momenteel rond de 17%, waar dat normaal 18% tot 19% is.

Campagne 35 dagen verkort
De telers zijn niet de enige met problemen. Dat geldt net zo goed voor de suikerfabrieken. Die vragen gemiddeld zo'n 800 ton bieten per dag, maar telers kunnen slechts 400 ton leveren. Grote fabrieken, die ruim 10.000 ton per dag verwerken, komen helemaal niet aan hun capaciteit. De Franse suikercampagne bij Cristal Union is inmiddels gereduceerd van 110 naar zo'n 75 dagen. Het gemis van 35 dagen merkt iedereen in de sector. "De fabriek in Corbeilles verwerkt normaalgesproken 1,1 miljoen ton bieten. Dit jaar is dat 700.000 tot 750.000 ton.

De Franse landbouwminister Denormandie kwam begin augustus met een derogaties voor neonics in de bietenteelt op de proppen. Die is echter nog niet door het (groene) Franse parlement heen. Het zorgde al wel voor een kleine beving in de Europese Unie. Ook akkerbouwers in Duitsland en Nederland zitten te springen om zo'n derogatie. Komt deze ontheffing er niet – of zijn de voorwaarden niet werkbaar – dan zijn de gevolgen niet te overzien.

Bijna een kwart wil stoppen
Een enquête van Terre-Net laat zien dan ruim een derde van de ondervraagde telers reeds is gestopt met de teelt. Nog eens bijna een kwart geeft aan volgend jaar te stoppen wanneer de situatie zo blijft. 22% geeft aan wel te blijven telen. Een klein voordeel is dat de contractprijzen iets hoger liggen dan vorig jaar als gevolg van een hogere suikerprijs.

Volgens de meeste recente cijfers uit het MARS-rapport ligt de totale Europese bietenoogst 2% onder het 5-jarig gemiddelde. Vooral Frankrijk levert dit jaar fors in. Wanneer de campagne verder vordert kunnen de cijfers mogelijk verder naar beneden worden bijgesteld. De gevolgen daarvan voor de prijsvorming zijn helaas minimaal. Wereldwijd is er geen aanleiding voor een prijsverhoging. Het gemis aan bietsuiker wordt aangevuld door rietsuiker uit India en Brazilië.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Roy 6 Oktober 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10889545/franse-bietenopbrengst-tot-80-lager]Franse bietenopbrengst tot 80% lager[/url]
Met dank aan de linkse politiek die de MKB-er aan het elimineren is.
Abonnee
Jan kievit 6 Oktober 2020
Des uikerprijzen moet schaarste worden opgeroepen dat paard en wagen min schouten geen suiker meer kan vinden en suikerloos terug naar aanrecht in rotterdam verkiezingen mrt 2021 0 voorkeurstemmen
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
akkerbouw noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Analyse Gewasbescherming

Hoge prijzen compenseren kleinere volumes middelen

Nieuws Politiek

Brussel trekt omstreden wet halvering middelen in

Analyse Gewasbescherming

Chemiereuzen verkopen minder middelen

Nieuws Gewasbescherming

Spuitdrones: de EU ziet ze vliegen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden