Agrifoto

Nieuws Suikerbieten

Areaal suikerbieten compenseert opbrengst

29 Oktober 2020 - Niels van der Boom

De totale opbrengst van suikerbieten in Nederland ligt dit jaar hoger dan in 2019 het geval was. Dat is niet te wijten aan een betere oogst, maar louter aan een gestegen areaal. Dit blijkt uit de voorlopige opbrengstraming van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Uit de voorlopige cijfers van het CBS – die donderdag 29 oktober zijn gepubliceerd – blijkt dat de suikerbietenopbrengst dit jaar 100.000 ton boven vorig jaar uitkomt. De totale oogst is goed voor 6,7 miljoen ton bieten ofwel: 1,6% meer. In 2017 werd nog 8 miljoen ton bieten geoogst. Een all-time record. In de 3 jaren daarop ligt de opbrengst fors lager. Vooral door de gevolgen van wijdverspreide droogte.

Meer hectares, minder bieten
Deze bruto opbrengst is volgens het CBS afkomstig van 81.450 hectare suikerbieten, wat betekent dat de gemiddelde bruto-opbrengst uitkomt op 82,9 ton per hectare. Dit is een daling van 1,2% met vorig jaar. Vorig jaar lag de opbrengst op 83,9 ton en in 2017 zelfs op 93,3 ton. Dat de totale opbrengst toch omhoog gaat, is te wijten aan de beteelde oppervlakte, die met 2.270 hectare is toegenomen dit jaar.

De cijfers zijn samengesteld door adviseurs van Delphy in opdracht van het CBS en gecombineerd met de areaalcijfers die al in juni zijn gepubliceerd. In januari 2021 worden de definitieve opbrengstcijfers door het CBS gepubliceerd. Deze is gebaseerd op een enquête gehouden onder bijna 5.000 telers.

Cosun rekent op meer
Cosun Beet Company hanteert zelf een wortelopbrengst van 83,7 ton voor deze campagne en een gemiddeld suikerpercentage van 16,25%. Daarmee wordt 13,6 ton suiker per hectare geoogst. In de vierde campagneweek bedroeg het gemiddeld suikergehalte 15,9%, wat daarmee blijft tegenvallen. Het tarrapercentage is met 11,6% stabiel te noemen. Overigens is in heel Europa een dalende trend van de biet- en suikeropbrengst zichtbaar, zo noteert CBS.

Ook qua areaal rekent Cosun met (fors) meer bieten. Op basis van de toewijzing voor dit jaar komt het areaal namelijk op zo'n 85.000 hectare. Het zou betekenen dat telers in werkelijkheid fors minder hebben gezaaid dan hun toewijzing van 105%. Op basis van data uit de Gecombineerde Opgave – waar ook het CBS zich op baseert – komt Boerenbunder.nl op 81.278 hectare suikerbieten. Die groeien hoofdzakelijk in Groningen (17%), Drenthe (15%) en Zeeland (15%).

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden