Shutterstock

Nieuws Procedure

Boeren in VS vermoeden kunstmestmanipulatie

10 December 2021 - 1 reactie

Een groep Amerikaanse boeren is een gerechtelijke procedure gestart tegen kunstmestproducenten. Ze vermoeden dat de overspannen markt wordt gemanipuleerd door producenten die de prijs koppelen aan de gewasprijzen in plaats van het mechanisme van vraag en aanbod zijn werk te laten doen.

De kunstmestprijzen hebben dit jaar nieuwe records gevestigd. Fabrikanten wijzen hierbij naar de hoge gasprijzen en de weersomstandigheden. Ook heeft orkaan Ida de productie belemmerd.

Een groep van 6.000 Amerikaanse boeren, verenigd in Family Farm Action Alliance, vermoedt dat fabrikanten het momentum op de snel stijgende grondstoffenmarkt hebben aangegrepen om de prijzen extra te verhogen. Temeer omdat akkerbouwers meer te besteden hebben nu de graanprijzen zo hoog staan.

Monopolistische marktsituatie
De prijsvorming zou niet gebaseerd zijn op de werkelijke marktsituatie. De actiegroep wijst naar de monopolistische positie die kunstmestfabrikanten hebben. In de afgelopen decennia is het aantal producenten in de Verenigde Staten geslonken naar dertien. Twee bedrijven, Nutrien LTD en Mosaic CO, hebben daarbij naar verluidt 93% van het marktaandeel op de Noord-Amerikaanse markt in handen. Ook Yara-USA en CF Industries zijn dominante spelers.

Mosaic verwijst de aantijgingen van de actiegroep naar het rijk der fabelen. Vice-president Ben Pratt zegt dat de hoge prijzen gevolg zijn van de exportbeperkingen die China hanteert. Daarbij is er wereldwijd een sterke vraag naar kunstmest. Andere fabrikanten hebben nog niet gereageerd. Volgens Philip Howard, hoogleraar op de Michican State University en expert op gebied van consolidatie, zegt dat het niet onlogisch is dat de sterk geconcentreerde kunstmestindustrie de prijsvorming manipuleert.

boerenbusiness.nl

Wouter Baan

Wouter Baan is redacteur voor Boerenbusiness en focust zich op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
De (grondstof)prijzen zijn flink in beweging, de ontwikkelingen in de wereld volgen zich in rap tempo op. Duiding in crisistijd is essentieel om goed te kunnen anticiperen. Juist nu is het belangrijk om over gedegen, actuele informatie en data te beschikken. Met een abonnement van Boerenbusiness kan je als ondernemer gefundeerde bedrijfsbeslissingen nemen. Bekijk het aanbod
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
Insider 10 December 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10895652/boeren-in-vs-vermoeden-kunstmestmanipulatie]Boeren in VS vermoeden kunstmestmanipulatie [/url]
De patat en groenten boeren kunnen dit ook met hun afnemers, maar hebben er de ballen niet voor.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Nieuws Kwartaalcijfers

Kunstmest producenten zien winsten hard groeien

Analyse Kunstmest

Heeft de kunstmestprijs de piek bereikt?

Nieuws Kunstmest

Poolse boer krijgt ruim 100 euro kunstmestsubsidie

Ruwvoertour week 15

Proef voor meer eiwit van het eigen grasland

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief