Shutterstock

Achtergrond Biodiversiteit

Biodiversiteit niet altijd beter voor ecosysteem

3 Januari 2022 - Jurphaas Lugtenburg - 5 reacties

Meer biodiversiteit betekent lang niet altijd dat een ecosysteem beter functioneert. Een grote verscheidenheid aan plantsoorten heeft niet één op één tot resultaat dat er meer biomassa wordt gevormd. Biomassa wordt daarin gezien als de belangrijkste indicator voor plantengroei.

Dat is de conclusie die wetenschappers van de Universiteit van Gotenberg en de Vrije Universiteit Brussel trekken uit een studie, die in het tijdschrift Ecology Letters is gepubliceerd, naar het belang van biodiversiteit. "Een grotere biodiversiteit vertoont niet per definitie een positieve correlatie met het functioneren van een ecosysteem. Doorgaans zijn het één of enkele soorten die concurrerend zijn en goed of beter functioneren. Die soorten worden na verloop van tijd dominant."

Dat meer soorten niet leidt tot een hogere productie, betekent volgens de onderzoekers niet dat biodiversiteit onbelangrijk is. Als de omstandigheden veranderen en voor een dominantere soort ongunstig zijn, is het belangrijk dat er een reservoir van andere soorten aanwezig is om die 'lege' plek op te vangen. De wetenschappers waarschuwen er in de conclusie voor dat zelfs wanneer de lokale soortendiversiteit niet afneemt, het verlies van de lokale soortenpooldiversiteit (bijvoorbeeld door regionale uitsterving en habitatfragmentatie) waarschijnlijk negatieve langetermijngevolgen heeft voor het functioneren van ecosystemen. Maar in welk mate en op welke schaal dat effect optreedt, is op dit moment onderbelicht.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
Abonnee
grijze haren 3 Januari 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10896012/biodiversiteit-niet-altijd-beter-voor-ecosysteem]Biodiversiteit niet altijd beter voor ecosysteem[/url]
gewoon Hollands
we weten het gewoon niet
ikke 4 Januari 2022
Eigenlijk is het hele biodiversiteit verhaal, een slechte boer, die heel zijn veld vol onkruid heeft staan, aanzien te geven, goed boeren wordt steeds mee afgestraft, waar gaan we heen?
Abonnee
drent 4 Januari 2022
en wat te denken van het aantrekken van schadelijke insecten hierdoor
ruud hendriks 4 Januari 2022
Als het niet meer oplevert maar wel meer stabiliteit met minder hulpmiddelen dan is dat ook wat waard gezien de toenemende druk op chemiegebruik. Biodiversiteit trekt veel aan, schadelijke insecten en ook hun predatoren, dat is de lol van goed functionerende biodiversiteit. Het ingewikkelde is dat een beetje voor biodiversiteit gaan niet werkt. Om te functioneren is onderdeel van het bedrijfssysteem, als groene 'saus' werkt het niet.
Abonnee
drent 4 Januari 2022
nou ik hoor alleen maar nadelen, op deze manier komen er nog veel problemen bij richting kwaliteit. Prima als men daar voor kiest maar dan ook niet klagen als consument als er eens een worm of iets dergelijks in zit.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox