Wit-Rusland

kunstmest Kali Wit-Rusland

Achtergrond Kunstmest

Rusland zorgt voor extra onrust op de kalimarkt

De oorlogszuchtige taal van Rusland zorgt voor extra onrust op de markt voor kunstmest. De kunstmestsector had al te maken met hoge energiekosten en logistieke issues. In de gespannen markt maakt het Wit-Russische bedrijf Belaruskali nu bekend niet langer aan alle verplichtingen van klanten te kunnen voldoen en doet een beroep op de overmachtsclausule.
22 Februari 2022
kunstmest Kali Wit-Rusland

Nieuws Kunstmest

Yara stopt met de import van kali uit Wit-Rusland

Kunstmestfabrikant Yara bouwt de import van kali uit Wit-Rusland af. Door de sancties tegen het bewind van Aleksandr Loekasjenko is het vanaf 1 april 2022 niet langer mogelijk kali uit het land te importeren.
10 Januari 2022
Wit-Rusland Belarus Alexander Lukashenko

Nieuws Politiek

Importverbod voeding Wit-Rusland treft ook Rusland

De importbeperkingen die Wit-Rusland in 2022 wil laten ingaan, treffen de voedingsexport van een reeks Europese landen, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Canada. Onbedoeld wordt ook het bevriende Rusland geraakt. Veel geïmporteerde voeding is namelijk wederuitvoer bestemd voor Rusland.
9 December 2021
aardappeloogst rusland

Inside Aardappelen

Aardappelmarkt in Oost-Europa flink van slag

Het rommelt op de aardappelmarkt in Oost-Europa. De opbrengsten in Rusland en Wit-Rusland zijn tegengevallen en Oekraïne is momenteel zowel importeur als exporteur van aardappelen. Ondertussen wordt er ook getrokken aan aardappelen uit de EU.
8 November 2021
kunstmest Kali Wit-Rusland

Nieuws Kunstmest

Wit-Rusland heeft lak aan sancties en opent kalimijn

Het Wit-Russische staatsbedrijf Belaruskali breidt de mijnbouwactiviteiten verder uit ondanks de westerse sancties. President Aleksandr Loekasjenko opende afgelopen vrijdag (27 augustus) een nieuwe kalimijn bij de stad Petrikov.
30 Augustus 2021
export haven schip Klaipeda litouwen

Inside Mest

Treffen sancties tegen Wit-Rusland Nederlandse boer?

De sancties die de Europese Unie heeft ingesteld tegen Wit-Rusland hebben mogelijk gevolgen voor de kunstmestindustrie. Het land is namelijk 1 van de grootste producenten van kali ter wereld en de export van de meststof verloopt vrijwel uitsluitend via Europese havens.
25 Juni 2021
rusland Vladimir Putin

Inside Rusland

Kan Rusland zonder de witte motor Wit Rusland?

Als het vandaag nog door dictator Loekasjenko geleide Wit Rusland verandert in een Westerse democratie, welke gevolgen kan dat dan hebben voor de zuivelhandel in de regio daar en bij ons? Wit Rusland is een zuivelexporteur van belang.
18 Augustus 2020
melken melkveebedrijf koeien koeienstal

Inside Melk

Wit-Rusland wil net zoveel melken als Nederland

Wit-Rusland wil net zoveel melk produceren als Nederland. In 2030 moet de jaarlijkse melkproductie opgevoerd zijn naar 12 miljard liter, terwijl dat nu ruim 7,4 miljard liter is. Dat meldde het ministerie van Landbouw in Wit-Rusland tijdens de conferentie Dairy Olympics.
11 Juni 2019

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief