Shutterstock

Nieuws Nitraatrichtlijn

BO Akkerbouw uit zorgen over nitraatmaatregelen

25 Januari 2022 - 4 reacties

BO Akkerbouw maakt zich ernstige zorgen over aanvullende maatregelen op het 7e Actieprogramma Nitraatrichtlijn (7e AP), zoals teeltverboden, brede bufferzones en de opkoop van bedrijven. Ministers Staghouwer van LNV en Van der Wal voor Natuur en Stikstof hebben de aanvullende maatregelen 20 januari in een Kamerbrief aangekondigd.

De aanvullende maatregelen zijn volgens de ministers nodig om aan de Europese doelen voor grond- en oppervlaktewater te voldoen en om een nieuwe derogatie te krijgen. Daarvoor wordt gewerkt aan een addendum dat half februari in Brussel moet liggen. In het 7e AP is er (deels) gekozen voor een maatwerkaanpak en dat wordt momenteel nog uitgewerkt door het ministerie van LNV samen met de sector volgens de BO Akkerbouw. "In de afgelopen maanden hebben we volop ingezet op een evenwichtig pakket aan maatregelen dat recht doet aan het ondernemerschap in onze sector en aan de praktische realiteit van het verwerken van akkerbouwgewassen", zegt André Hoogendijk directeur BO Akkerbouw in het bericht. "Dat heeft geleid tot een gewijzigd 7e AP, met daarin nog steeds pijnlijke maatregelen voor akkerbouwers. Aanvullende maatregelen leggen een bom onder het draagvlak voor het reeds aangekondigde beleid."

Overhaast
Maatregelen zoals een verbod op uitspoelingsgevoelige gewassen op vrijvallende uitspoelingsgevoelig gronden, bufferzones in beekdalen en op- en uitkoop van bedrijven worden uitgewerkt in een addendum dat half februari klaar moet zijn. Volgens de BO Akkerbouw is die tijdslijn dusdanig krap dat er geen ruimte is voor een goede impactanalyse en voor goed overleg met de sector. "In gebieden waar de waterkwaliteitsdoelen niet worden behaald, is extra inzet van de sector noodzakelijk. Dit willen we doen met de afgesproken maatwerkaanpak en de gebiedsgerichte aanpak. Hiervoor zijn zorgvuldige processen nodig waarbij we onder meer gericht gaan meten om in kaart te brengen welke problemen er in een gebied zijn en hoe deze effectief aangepakt kunnen worden. Door nu vooruit te lopen op vergaande maatregelen, worden deze processen ondermijnd", zegt Hoogendijk.

boerenbusiness.nl

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een klein akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland).
In tijden als deze houden we je graag op de hoogte van objectieve en transparante marktinformatie, aangevuld met heldere prijzen en noteringen. Daarom haal je deze maand meer uit jouw gratis Boerenbusiness Account. Je krijgt van ons in de maand juli 10 gratis premium-artikelen cadeau. Meld je aan
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
Abonnee
Stekel 25 Januari 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10896352/bo-akkerbouw-uit-zorgen-over-nitraatmaatregelen]BO Akkerbouw uit zorgen over nitraatmaatregelen[/url]
De aanvullende maatregelen zijn volgens de ministers nodig om aan de Europese doelen voor grond en oppervlaktewater te voldoen en om nieuwe degrogatie te verkrijgen....geldt dit ook voor waterschappen/ gemeenten die op het zelfde oppervlaktewater lozen met riooloverstorten?
Abonnee
SjefO 25 Januari 2022
Wordt het kalf niet langzaam groter dan de koe ?
Er komen zoveel beperking op de grond dat van vrij ondernemerschap absoluut geen sprake meer is, we kennen al kalender landbouw wat voor geen meter werkt ,ik denk dat het gedrocht derogatie wordt misbruikt door overheid en ambtenaren het komt bij mij en vele met mij chanterent over dit is ronduit verwerpelijk, vandaar mijn gedachten stop met de derogatie.
Trouwens derogatie past ook absoluut niet in de kringloop gedachten !! ga over op een soort bonus malus systeem.
Wat jaarlijks ontrokken wordt aan mineralen terug brengen middels bemesting een onderhouds deel, zoals het hoort "de echte boeren gedachten in praktijk brengen .
Kortom het is onze boeren plicht het communisme geen meter ruimte te geven,kijk naar de communistische landen om ons heen waar dit toe leidt
Abonnee
drent 25 Januari 2022
waarom moet de akkerbouw bloeden voor derogatie in de veehouderij, de enigste reden dat veeboeren het willen hebben is dat ze anders meer mest moeten afzetten en dus extra kosten krijgen maar daar kan ik als akkerbouwer niet mee zitten, zij willen zoveel koeien melken dus dan ook maar de consequenties dragen.
Abonnee
frog 25 Januari 2022
Europa is drukker met de Frans Timmerfrans gedachte dan met het beschermen van hun burgers, de Russen rammelen aan de poort maar in Europa denken ze nog steeds dat ze over links wel helemaal zonder een leger kunnen.
U kunt niet meer reageren.
Boerenbusiness Award

Win jij dit jaar de Agribusiness Award?

Maak kans op een mediapakket en een vervolgtraject van ABN AMRO

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Nieuws Politiek

Grote zorgen over Brusselse goedkeuring derogatie

Nieuws Nitraatrichtlijn

NAV hoopvol over maatwerk nitraatrichtlijn

Nieuws Nitraatrichtlijn

Aanvullende maatregelen 7de Nitraatrichtlijn op til

Nieuws Nitraatrichtlijn

7e actieprogramma onvoldoende voor derogatie

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief