Shutterstock

Nieuws Grondstoffen

Felle reactie agrarische markten op invasie Rusland

24 Februari 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De effecten van de Russische inval in Oekraïne zijn vooral zichtbaar in de noteringen voor granen. Vooral tarwe op de Matif maakte een maakte een uitzonderlijke sprong kort na de opening. In de eerste minuten na de opening na de steeg de prijs zelfs door de €340 per ton.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Ten opzichte van de opening is de tarweprijs op de Matif inmiddels weer iets gezakt maar, met €319,25 per ton voor het maartcontract is er nog altijd sprake van een forse stijging. Een plus van €32,25 oftewel 11,24% ten opzichte van de slotkoers gisteren. De Matif noteringen voor maïs en koolzaad -grondstoffen waarin Rusland en Oekraïne eveneens grote spelers zijn op de wereldmarkt-reageerden eveneens stevig op de Russische inval, zij het net iets minder hevig. Maïs noteert tijdens het schrijven €288 per ton 7,56% hoger dan de slotkoers. Koolzaad is €44,75 gestegen naar €786,25 per ton. Ook op de Amerikaanse CBoT stijgen de graanprijzen. Tarwe plust tijdens het schrijven 5,71% maïs 5,12% en sojabonen 4,91%.

Zwarte Zee
De CME notering voor tarwe in het Zwarte Zeegebied zat gisteren bij het sluiten van de markt in de lift. Door het grote verschil met de Europese en Amerikaanse noteringen kwam er extra belangstelling. Hoogst waarschijnlijk zet deze trend vandaag niet door. Rusland heeft de Zee van Azov gesloten voor de scheepvaart en er is veel onzekerheid of de Zwarte Zee open en veilig blijft voor de scheepvaart. De Zwarte Zee tarwe kan dan wel aantrekkelijk geprijsd zijn maar als je de tarwe niet op de bestemming kan krijgen heb je er weinig is al langer de stemming onder graanhandelaren.

Bron: CME Group

In tegenstelling tot de granenmarkt zit de aardappeltermijnmarkt in de mineur. De actuele koers tijdens het schrijven staat het aprilcontract op €20,20 per 100 kilo. Dat is een daling van €1 vergeleken met de slot koers. Mogelijk overheerst hier vooral de angst voor het wegvallen van een afzetmarkt. Het junicontract is ongewijzigd gebleven op €23 per 100 kilo. Voor de nieuwe oogst laat de aardappeltermijnmarkt wel een plusje zien. €19,20 per 100 kilo tegen €19 gisteren.

Rusland en Oekraïne zijn relatief kleine spelers op de suikermarkt en dat is ook in de handel te zien. De Liffe notering in Londen laat een plus zien van 2,12% voor het aprilcontract. Voor de maanden juli tot en met augustus zit de stijging op net iets meer dan 1,7% tijdens het schrijven van dit artikel.

Volg hier alle ontwikkelingen in ons liveblog op Boerenbusiness en Foodbusiness.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden