Seneline/Shutterstock.com

Nieuws LIVEBLOG Oorlog Oekraïne

Markten reageren op oorlog, prijzen stijgen rap

24 Februari 2022 - Redactie Boerenbusiness

De markten van bijvoorbeeld foodcommodities en energie hebben sterk gereageerd op de inval van Rusland in Oekraïne op deze donderdag 24 februari. Veel prijzen en noteringen zijn sterk gestegen, nadat Rusland vanuit drie kanten Oekraïne heeft binnengevallen. In dit liveblog volgen we de ontwikkelingen op de markten deze dag op de voet. {BLOG GESLOTEN}

Volg de actuele koersen van de granen, maïs, soja, suiker, olie en andere commodities op de Koersenpagina van Boerenbusiness.nl of de Koersenpagina van Foodbusiness.nl.

- 18.21 Bunge sluit kantoren en twee oliezaadpersfaciliteiten in Oekraïne
Het wereldwijd opererende graan- en agrarische grondstoffen handelsbedrijf Bunge heeft bekend gemaakt dat het de kantoren van het bedrijf in Oekraïne sluit. Daarnaast worden de activiteiten van twee oliezaadpersfabrieken in Nikolaev en Dnipro tijdelijk opgeschort na de Russische militaire invasie.

- 17.30 uur Effect invasie Rusland op de valutamarkt
Nog voordat Russische tanks de Oekraïne inrolden, stonden de koersen van de Russische roebel en Oekraïense grivna al stevig onder druk. Op de valutawereld zit de verrassing niet bij deze dalers, maar juist bij de munten die meestal de schuilhaven zijn in spannende tijden. Joost Derks van IBanFirst geeft zijn analyse.

- 16.53 uur De aardappeltermijnmarkt beweegt niet mee met graanmarkt
Waar de graannoteringen flink in de lift zaten vandaag zit de aardappeltermijnmarkt juist in de mineur. De actuele koers voor het aprilcontract is zelfs onder de €20 gezakt en staat nu op €19,90 per 100 kilo. Hier de analyse voor abonnees van Boerenbusiness.

- 16.26 uur China heft alle exportbeperkingen voor Russische tarwe op
China heeft bekend gemaakt alle exportbeperkingen voor Russische tarwe op te heffen, dat meldt de South China Morning Post. Met de overeenkomst worden de banden tussen Moskou en Peking verder versterkt volgens de Chinese autoriteiten. Daarnaast beidt de overeenkomst een reddingsboei voor Rusland in het licht van de stevige sancties van het westen die Rusland boven het hoofd hangen.

-15.41 uur Egypte annuleert graantender
De General Authority for Supply Commodities (GASC) het Egyptische staatsbedrijf voor de graanhandel heeft vandaag een internationale openstaande tender voor tarwe teruggetrokken vanwege te weinig aanbod. Er is slechts één inschrijving gedaan door een Franse aanbieder. De regels schrijven voor dat er ten minste twee aanbiedingen moeten zijn. Irak liet vanmiddag weten voldoende strategische tarwevoorraden te hebben. Het land maakt zich dan ook geen zorgen zo liet een woordvoerder van het ministerie van handel weten bij Reuters.

- 14.10 uur Ook financiële markten in brand door oorlog
Nu de Europese Unie het bankverkeer met Rusland heeft geblokkeerd, zijn betalingen naar de Ukraine en Rusland bijna onmogelijk. Het effect op de financiële markten is dan ook vergaand, ziet Laurens Maartens, valutaexpert van StoneX. Veel handelen nemen de vlucht naar veilige havens als de US dollar, de Zwitserse frank en bijvoorbeeld ook goed. De euro is dat zeker niet. Ter illustratie: de koers van de EU/US daalde vanmorgen in een tijdsbestek van 4 uur het hardst sinds begin dit jaar.

- 13.21 uur Oekraïne sluit de havens
Het leger van Oekraïne heeft de activiteiten in de havens van het land aan de Zwarte Zee stilgelegd, zo meldt Reuters. De zorgen over de beschikbaarheid van granen en oliehoudende zaden neemt daarmee toe. De tarwenotering op de Matif zit door het nieuws verder in de lift €7 ten opzichte van een uur geleden en komt daarmee op €336 per ton.

-12.00 Ook ForFarmers vreest impact
Ook ForFarmers vreest de gevolgen van de huidige ontwikkelingen in Oekraïne. Het bedrijf verwacht dat de onrust in Oost Europa zal leiden tot aanhoudend hoge energie- en grondstofprijzen, zeker in het eerste half jaar. Deze kunnen de resultaten van de veevoergigant 'significant' beïnvloeden en de mengvoerprijzen nog verder omhoog duwen. Dat liet het bedrijf vanmorgen weten bij de presentatie van de jaarcijfers over 2021.  

- 11.48 Voedselzekerheid in de Europese Unie in gevaar
Waarschuwt Tweede Kamerlid Jaco Geurts (CDA) in een tweet. 

- 11.45 Zware Westerse sancties in de maak
De Europese Unie en de Verenigde Staten verafschuwen de Russische invasie. Er wordt momenteel hard gewerkt op een groot sanctiepakket op te tuigen. Premier Mark Rutte hint op 'maximale sancties'. Waarschijnlijk wordt later vandaag meer duidelijk hoe het Westen Rusland wil treffen. Er wordt gedacht aan het uitsluiten van Rusland van het internationale betalingsverkeer. Ook wordt gesproken over een exportstop van hoogwaardige technologie aan Russische bedrijven, zoals computerchips.

- 11.35 uur Suikerprijs beweegt mee met olie
Nu de prijs voor ruwe Brent-olie door de grens van $100 per vat is gegaan, is op de suikermarkt opnieuw onzekerheid ontstaan over het percentage suikerriet dat richting de ethanolindustrie gaat. Als gevolg hiervan wordt suiker op de Liffe termijnmarkt snel duurder. Lees er hier meer over.

- 11.10 uur Scheepvaart op de Zee van Azov stil gelegd, Zwarte Zee vooralsnog open
Rusland heeft de commerciële scheepvaart op de Zee van Azov stil gelegd tot nader order. De havens aan de Zwarte zee blijven wel open zo hebben Russische bronnen en vijf graanhandelaren actief in de regio aan Reuters laten weten. De Oekraïense ambassadeur heeft Turkije verzocht de Bosporus en de Dardanellen (de toegang tot de Zwarte Zee) af te sluiten voor Russische schepen. Ankara heeft nog niet gereageerd op dit verzoek.

- 11.00 uur Tarwe op de Matif schiet omhoog
De tarwenotering op de Europese Matif is direct na het openen van de markt omhoog geschoten. Het maartcontract sloot gisteren op €287 in de eerste minuten na opening van de beurs is dat gestegen naar €343,25 per ton, een stijging van 19,6%. Het meicontract is van €294 naar €338,50 per ton gestegen. Ook de contracten voor de nieuwe oogst zitten flink in de lift. Het septembercontract is 14,06% gestegen naar €318,50 per ton. Daarmee reageert de Matif veel steviger dan de Amerikaanse CBoT.

- 10.45 uur Wat als Poetin de Europese graanschuur inpikt?
In de derde week januari brachten we al in kaart wat de effecten kunnen zijn als Rusland zou binnenvallen in Oekraïne. "De granenexport valt alleen stil, wanneer de Russen oprukken naar de Zware Zee-havens", zo zei akkerbouwer Kees Huizinga, die in Oekraïne een bedrijf heeft. Grote vraag is nu of de Russische president Poetin dit ook van plan is.

- 10.24 uur Palmolie in forse stappen naar boven
Nu de prijzen voor ruwe Brent-olie in rap tempo stijgen, worden tropische oliën aantrekkelijker voor de productie van biodiesel. Palmolie is daar een voorbeeld van. De voorraad is echter beperkt én de productie zit ook niet mee. Daardoor beweegt de notering in gigantische stappen naar boven. 

- 9.45 uur Beurzen incasseren flinke verliezen
Waar de grondstoffen flink in de lift zitten moeten de aandelenbeurzen juist een flinke veer laten. De Amerikaanse Nasdaq zakte gisteren 2,57% naar 130.037,49 punten. In Japan leverde de Nikkei 1,81% in om te sluiten op 25.970,82 punten. De Nederlandse AEX is sinds de opening om 9 uur gezakt naar 709,94 punten, een verlies van 2,46% ten opzichte van de slotkoers een dag eerder.

- 9.35 uur Gasprijs stijgt met bijna 30% 
Brent ruwe olie staat tijdens het schrijven op $103,20 per vat een stijging van 6,5% vergelijken met de slotkoers. De grootste stijger is aardgas. De TTF staat op het moment van schijven op €114 per MWh, een toename van maar liefst 28,24%.

- 9.30 uur Tarwe loopt op CBoT op tot
Het maartcontract voor tarwe op de CBoT staat op $9,26 per bushel (omgerekend ongeveer €302 per ton). Dat is een stijging van 5,71% ten opzichte van de slotkoers van de vorige dag. Ook maïs is op de CBoT gestegen met 5,12% naar $7,19 per bushel (circa €252 per ton). De energieprijzen zijn stijgen nog harder dan de agrarische grondstoffen.

- 8.00 uur Gevolgen van de inval in Oekraïne
Gisteren schreven we nog welk effect een inval van Rusland kan hebben voor de economie van het land zelf. Voor de energievoorziening in Europa zou het weinig directe gevolgen hebben. Rusland is een grote energieleverancier, Oekraïne totaal niet. Wel kan een inval grote gevolgen hebben voor de mondiale voedselmarkt en voedingsprijzen.

- 06.42 uur graanprijzen FOB Oekraïne dalen bij begin oorlog
De FOB-prijs per ton voor maïs af Oekraïense havens is gedaald naar $289, voor tarwe is de FOB-prijs gedaald naar $309.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse Grond

Grondmarkt redding voor Oekraïense financiën?

Achtergrond Politiek

Green Deal pijnpunt in gesprekken EU en Oekraïne

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden