Syngenta

Aangeboden door Syngenta

Het startpunt voor bestrijding Phytophthora

26 Maart 2022

Als teler investeert u in uw gewas vanaf het moment van poten tot de oogst en zelfs nog daarna als het om bewaring gaat. Alle inspanningen die u doet om uw aardappelgewas optimaal te laten groeien en te beschermen, moeten resulteren in een hoge opbrengst met een uitstekende kwaliteit.

Natuurlijk is uw succes sterk afhankelijk van de weersomstandigheden, maar de beslissingen die u neemt hebben een grote invloed op de 'gezondheid' van uw aardappelen. Of de aardappelen nu in de bewaring gaan of direct aan de verwerkende industrie geleverd worden voor de productie van frites en andere aardappelproducten: de aardappelen moeten gezond zijn en een goede kwaliteit hebben.

Wanneer treedt Phytophthora op?
Met wisselvallig weer en oplopende temperaturen kan Phytophthora  zich snel ontwikkelen. Het is dus belangrijk alert te zijn en het bespuitingsschema gesloten te houden, want preventief werken is altijd veel beter en goedkoper dan achteraf curatief moeten corrigeren. Zeker met de nieuwe, agressievere stammen is dit belangrijk.

Hoe herken je Phytophthora

  • Phytophthora wordt gekenmerkt door een necrotische bruine vlek op het blad omgeven door een lichtgroene ring.
  • De bladvlekken zijn meestal donker en onregelmatig van vorm en breiden zich snel uit naarmate de ziekte vordert.
  • Aan de bovenzijde van het blad ziet Phytophthora eruit als een necrotische donkere vlek en aan de onderzijde als een wit schimmelpluis, dat lijkt op fijn katoen aan de rand van de necrotische vlekken.
  • Op de stengel zijn de vlekken vaak langwerpig, grijsbruin/zwart van kleur en kunnen ze de hele stengel omcirkelen.

Hoe kun je Phytophthora voorkomen?
Phythophthora is een probleem dat preventief moet worden aangepakt. Als de ziekte al aanwezig is in uw gewas, is het ingrijpen moeilijker en duurder. Bescherm uw gewas tijdig voordat de aardappelziekte zich kan uitbreiden. Concreet is het advies in de vroege fase van loofontwikkeling tot begin bloei een middel in te zetten dat met het gewas meegroeit en zo het nieuwe blad beschermt. Ook moet het middel, gezien de wisselvallige weersomstandigheden waarbij Phytophthora optreedt, snel regenvast zijn.
In de meest kritieke fase van snelle loofgroei beschermt REVUS® het bestaande en nieuwe loof lang en effectief door een snelle opname en verdeling in de waslaag. Revus is binnen een half uur regenvast.

Heeft u uw schema niet rond gekregen of een regenbui gemist, dan is een middel met terugwerkende kracht - dus curativiteit - nodig. Voor zo'n geval is het goed te weten dat er ook AMPHORE® Flex is. Dit is Revus met daaraan toegevoegd de stof cymoxanil. Hierdoor hoeft u niet apart cymoxanil bij te mengen, bespaart u op kosten en kiest u voor extra gebruiksgemak.

In 2022 een andere strategie?
Dit seizoen zijn er geen mancozeb-bevattende middelen meer. Het begin van het seizoen kan daarom anders zijn. Heeft u al nagedacht over hoe u Phytophthora gaat aanpakken?

Wilt u weten wat de specialisten adviseren? Klik hier

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden