BASF

Aangeboden door BASF

Vroege gele roest strak aanpakken

29 Maart 2022

Gele roest slaat de laatste jaren steeds vaker om zich heen. Een vroege aantasting kan forse schade veroorzaken. Een gerichte aanpak op T0 is effectiever dan 'smokkelen' met de T1-bespuiting.

Technisch productspecialist Guus Bergmans van BASF pakt er nog maar eens de recente cijfers van het Europese telersnetwerk van BASF bij. En wat blijkt: septoria is nog steeds de belangrijkste ziekte. Maar in Nederland is die schimmel volgens Bergmans bijna bijgehaald door gele roest. En dat komt doordat de resistentie van de tarwerassen geregeld wordt doorbroken, terwijl de bestrijding strategieën vooral gefocust zijn op septoria. "Het gevaar van roesten schuilt vooral in hun snelle vermeerdering", vertelt Bergmans.

Vroege bespuiting in basisstrategie
De cyclus van roest duurt onder gunstige omstandigheden slechts tien dagen, dat is ruim twee keer zo snel als septoria. Als je roest niet tijdig aanpakt, blijf je achter de feiten aanlopen. In graanland Engeland is dat besef inmiddels ruimschoots aanwezig. Een T0-bespuiting tegen gele roest zit daar vrijwel altijd in de basisstrategie, vertelt Bergmans. "Ik wil telers geen extra bespuiting aanpraten, maar het is wel belangrijk dat ze vanaf half maart regelmatig door hun graangewassen lopen of die laten controleren door hun adviseur."

Niet tornen aan tijdstip T1
Bij een vondst van gele roest vóór half april, adviseert Bergmans om die gericht aan te pakken en niet de T1-bespuiting naar voren te halen. De T1 en de T2 zijn de belangrijkste bespuitingen voor een hoge opbrengst. De timing komt heel nauwkeurig. "Als je de T1 naar voren haalt, loop je het risico dat een tussenbespuiting nodig is omdat het interval tussen T1 en T2 te lang wordt. Ook kunnen er stengels wegvallen doordat je de roest toch te lang z'n gang laat gaan." Volgens Bergmans is het nieuwe fungicide Retengo geknipt voor de aanpak van vroege roest. "Retengo bevat pyraclostrobin en die stof is ijzersterk op roesten; ook heeft het geen last van resistenties."

Goede praktijkervaringen
Naast goede proefuitkomsten kan Bergmans ook al overtuigende praktijkervaringen melden. Een aantal van zijn proefveldhouders heeft een baan in een praktijkperceel behandeld met Retengo. "Je zag het verschil op de streep af. De Retengo-strook stond er gezonder, frisser en voller bij."

Dit is Retengo:

  • De actieve stof pyraclostrobine is sterk op roesten
  • EC-formulering: zeer snel aangedroogd en regenvast
  • Lage adviesdosering: 0,75 l/ha
  • Mengbaar met groeiregulatoren, herbiciden en insecticiden
  • Voor proefresultaten ga naar www.agro.basf.nl
Deze businesscase is powered by:
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden