Shutterstock

Nieuws Grond

Nederlandse grondprijs veruit hoogste van Europa

1 April 2022 - 2 reacties

De gemiddelde grondprijs in Nederland is de hoogste van de Europese Unie. Dat blijkt uit de data van het Europese statistiekbureau Eurostat die donderdag 31 maart zijn gepubliceerd. Ook wat de pachtprijzen betreft staat Nederland hoog in het lijstje.

De gemiddelde grondprijs in Nederland bedroeg in 2019 (het meest recente jaar van Eurostat) €69.632 per hectare. Dat bijna het dubbele van de nummers twee en drie: Luxemburg en Italië. Kroatië is het land met de laagste grondprijs in de EU. Daar kost een hectare €3.440 een factor 20 goedkoper dan Nederland. Uitgesplitst naar regio is grond op de Canarische Eilanden met €120.477 per hectare het duurste in de EU. Övre Norrland is de goedkoopste regio. Daar koste land in 2020 gemiddeld €1.822 per hectare.

Bron: Eurostat

Flinke stijgingen in Oost-Europa
Over de periode van 2011 tot 2020 is landgrond in Oost-Europa het snelste in waarde gestegen. Roemenië en Tsjechië en waren de sterkste stijger. De prijzen voor landbouwgrond zijn daar in tien jaar tijd vervijfvoudigd. Ook in Estland en Litouwen zijn de prijzen fors gestegen. Grond is daar circa 3,5 keer duurder geworden in dezelfde periode, maar blijft nog wel ruim onder het Europese gemiddelde.  In Bulgarië, Hongarije en Polen is de grondprijs verdubbeld de laatste tien jaar. Ook in de andere lidstaten steeg de grondprijs, zij het minder hard. Er is één uitzondering: in Griekeland daalde de prijs met 18% in deze periode.

Ook voor wat betreft pachtprijzen staat Nederland hoog in het lijstje met een gemiddelde prijs van €819 per hectare per jaar. Alleen in Italië ligt de pacht met €837 per hectare net iets hoger. Er is één regio die er uitspringt. In de Italiaanse regio Fruili-Venezia Giulia werd gemiddeld €1.714 per hectare aan pacht betaald. Dat is meer de het dubbele van de gemiddelde pacht in Italië. Het land met de laagste pachtprijs is Slowakije. Daar werd in 2020 gemiddeld voor €57 per hectare gepacht. De goedkoopste regio's zijn Mellersta Norrland en Övre Norrland in Zweden. Daar bedroeg de pachtprijs €34 per hectare.

Bron: Eurostat
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een klein akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Abonnee
M103 1 April 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10897597/nederlandse-grond-veruit-de-duurste-van-europa]Nederlandse grond veruit de duurste van Europa[/url]
Waarom staan België en Duitsland er niet bij?
Abalo 4 April 2022
Belgium staat er wel bij maar de informatie is waardeloos
Wat dan met de gegevens van de andere landen??
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
akkerbouw noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Grond

Pensioenfonds voor de landbouw stapt in grond

Nieuws grondmarkt

Grondprijzen rijzen de pan uit in derde kwartaal 2022

Opinie Krijn J. Poppe

Tijd van gratis geld voorbij: dalende grondprijzen?

BB TV Jos Ebbers (NVM)

'Er gaat heel veel gebeuren op de grondmarkt'

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief