Eigen foto

Nieuws Grond

Boer met erfpacht de klos van hoge inflatie

5 April 2022 - 2 reacties

Bij de stijgende inflatie gaat het veelal over nadelige gevolgen voor de economie, koopkrachtplaatjes en consumentenvertrouwen. Maar ook binnen de agrarische sector is een groep die hard getroffen dreigt te worden door de hard opgelopen inflatie, namelijk de erfpachters.

De canon die jaarlijks betaald moet worden - zoals dat pacht bij erfpacht heet - wordt bij verschillende grote maatschappijen jaarlijks aangepast op basis van de consumentenprijsindex (CPI) van het CBS. In de afgelopen tien jaar bewoog de inflatie zoals het CBS deze berekent tussen de 0,3% en 2,7% op jaarbasis. In de eerste twee maanden van dit jaar bedraagt de inflatie al 6,4% en 6,2%. De geharmoniseerde consumentenprijsindex - de inflatie volgens het Europese model - bedroeg in maart zelfs 11,9%.

Koppeling met inflatie
Nu de inflatie snel stijgt gaat de canon die daaraan gekoppeld is even hard mee omhoog. Dat is een groot verschil met de reguliere pacht waar de pacht wordt berekend aan de hand van het verdienend vermogen binnen de agrarische sector op basis van de gegevens van Wageningen Economic Research (het vroegere LEI). Fagoed hanteert als canon een vast percentage van de hoofdsom (de financiering). De hoofdsom wordt wel waardevast gehouden en elk jaar geïndexeerd met de CPI. A.S.R. real estate en Rhoon Pendrecht Cortgene (RPC) indexeren beide jaarlijks de canon op basis van de CPI. De actuele canon loopt bij de meeste maatschappijen van circa 2,5% tot 2,8% van de koopsom tot maximaal 70% van de marktwaarde in vrije staat. Tel bij de canon een verhoging van 8% of 10% en je hebt het over een flink bedrag per hectare dat extra moet worden opgehoest. Het wordt voor verschillende boeren een hele uitdaging dat op te brengen, zeker gezien de andere prijsstijgingen van bijvoorbeeld kunstmest en gewasbescherming.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Abonnee
jan 5 April 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10897655/boer-met-erfpacht-de-klos-van-hoge-inflatie]Boer met erfpacht de klos van hoge inflatie[/url]
pacht in Flevoland is ook 10% gestegen
Abonnee
Bram 5 April 2022
Pacht kosten in de IJsselmeer polders is een lachertje . In de Flevo en Wieringermeer betalen de boeren hun pacht vanuit deelname aan windparken . Daar kan Domeinen de prijs per ha komende jaren wel flink verhogen.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
akkerbouw noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Grond

Belgische boer moet diepere zakken hebben voor grond

Nieuws Grond

Rechter steekt stokje voor speculatie met grond

Nieuws Grond

Hoge rentes gooien anker uit voor grondprijs

Nieuws Grond

Duitse akkerbouwer koopt liever dan dat hij pacht

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox