Peter van den Hoek schafte drie MoveRTK-abonnementen aan voor zijn trekkers. "Daarmee heb je altijd signaal, waar je ook bent", zegt de akkerbouwer uit Heinenoord.
Van den Hoek heeft samen met zijn broer Arie-Pieter een akkerbouwbedrijf van zo'n 200 hectare in Heinenoord, in het noorden van de Hoeksche Waard. De ondernemers hebben een traditioneel bouwplan met aardappelen, suikerbieten, uien en graan. De percelen liggen verspreid over meerdere locaties in en buiten de Hoeksche Waard. De broers maken al lang gebruik van gps. Eerst alleen voor het recht rijden, maar langzamerhand kwamen daar steeds meer toepassingen bij, zoals sectiebesturing van de spuitmachine en de kunstmeststrooier en besturing van de kilverbak en de ploeg.
Zwak signaal zendmast
In het begin maakten de broers gebruik van lokale referentiepalen die via de radio hun RTK-signalen uitzonden. Maar het bereik daarvan is slechts 10 kilometer. Peter van den Hoek: "We moesten soms schakelen tussen meerdere palen. Dat leverde wel eens probleempjes op. Vroeger kon je bij geen signaal of een zwak signaal gewoon doorrijden en eventueel gebruik maken van markeurs om recht te rijden, maar met de andere toepassingen moet je gewoon stoppen als er geen signaal is."
Bij het bedrijf van de ondernemers hoorde bijvoorbeeld ook land op het Eiland van Dordrecht. In dat gebied staat helemaal geen mast die een RTK-signaal uitzendt. De broers maakten daar toen gebruik van een heel zwak signaal van masten die verder weg staan en dat signaal viel nogal eens weg.
Van den Hoek: "Recht rijden lukte nog wel met de markeurs, maar de andere functies waren zonder RTKsignaal niet bruikbaar. Je moet dan gewoon stoppen met die functies. Want bijvoorbeeld de sectie-afsluiting op de spuitmachine of de ploegbesturing doen het dan gewoon niet meer." Om geen hinder meer te hebben van deze ongemakken besloten ze MoveRTK aan te schaffen. "Daarmee heb je altijd signaal, waar je ook bent."
Korting LTO Ledenvoordeel
De ondernemer koos voor MoveRTK via LTO Ledenvoordeel. De grote korting gaf de doorslag. Per setje betaalde hij €500 in plaats van €750. "Dat is makkelijk verdiend", zegt hij. Van den Hoek kan het zich nu niet meer voorstellen om zonder RTK te werken. Hij is goed te spreken over het gemak van werken met MoveRTK.
De broers hebben nu vijf RTK-gpssystemen: drie kasten die zijn te gebruiken op meerdere tractoren en twee systemen op de twee nieuwste tractoren, die daar al standaard vanaf de fabriek op zitten. Dat laatste komt steeds vaker voor.
De trekkers moeten wel voorbereid zijn voor gebruik van de kasten. Bij één oudere trekker hebben de broers dat niet meer gedaan. "Daar moet je nog zelf goed sturen om recht te rijden, net als vroeger", lacht Van den Hoek. "Vroeger kon je nog wel verschil zien tussen chauffeurs. Maar die sport is er nu wel een beetje vanaf."
Zonne-energie opslaan in accu
Peter en Arie-Pieter van den Hoek zijn altijd op zoek naar innovaties. Ze hebben 2.400 zonnepanelen op meerdere schuurdaken. Met een grote accu kunnen ze inspelen op de onbalansmarkt voor elektriciteit. Een groot deel van de elektriciteit verkopen ze op die markt.
Als op de onbalansmarkt de vraag groot is en het aanbod klein, kan de prijs zeer sterk stijgen. Als de prijs daalt, is het gunstig om de zelf opgewekte stroom op het bedrijf te gebruiken en om eventueel stroom in te kopen en op te slaan in de accu. Hoe meer zonne- en windenergie er komt, hoe instabieler het aanbod. Dat geeft sterkere prijsfluctuaties, waardoor de het accusysteem sneller is terugverdiend.
Tekst: Peter van den Houweling