Agrifoto

Nieuws Oogstraming

CBS stelt aardappeloogst stevig naar beneden bij

30 Januari 2023 - Jurphaas Lugtenburg

Het CBS heeft vandaag (maandag 30 januari) de definitieve oogstraming over 2022 bekendgemaakt. De meest opvallende wijziging is misschien wel de forse verlaging van de aardappeloogst ten opzichte van de voorlopige raming.

De bruto aardappeloogst in Nederland voor 2022 komt in de definitieve raming van het CBS op 3,6 miljoen ton. Dat is een verlaging met 300.000 ton vergeleken met de voorlopige raming die het CBS in oktober naar buiten bracht. De definitieve opbrengstraming komt nu uit rond het vijfjarige gemiddelde en is vergelijkbaar met de oogsten in 2019 en 2020. De opbrengst per hectare komt in de definitieve raming uit op 47,1 ton.

Zaaiuien
De oogst van zaaiuien is met 1,2 miljoen ton in de definitieve oogstraming van het CBS nagenoeg gelijk gebleven aan de voorlopige oogstraming. De totale uienoogst blijft daarmee 17,2% achter ten opzichte van de oogst van vorig seizoen. Met een opbrengst van 44,5 ton per hectare is het de laagste uienopbrengst per hectare sinds 2018. De totale oogst van suikerbieten is verhoogd van 7,1 miljoen ton in de voorlopige raming naar 7,3 miljoen ton in de definitieve raming.

Grootste groei in graan
De tarweoogst is verlaagd in de definitieve oogstraming. Van krap 1,3 miljoen ton in de raming van oktober naar 1,2 miljoen ton tarwe in de definitieve oogstraming van vandaag. Daarmee is de totale tarweoogst overigens wel 22,7% hoger dan vorig seizoen.

De grootste stijger ten opzichte van vorig seizoen is de gerstoogst. Die valt in 2022 namelijk 44,1% hoger uit dan vorig seizoen. Met een totale opbrengst van 300.000 ton is gerst overigens een relatief klein gewas.

De voorlopige oogstraming van het CBS van oktober is gebaseerd op expertschattingen. De definitieve oogstraming die vandaag gepubliceerd is, is  tot stand gekomen aan de hand van een enquête waaraan een kleine 5.000 telers hebben meegedaan.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden